SEGRE

Identifiquen altres dos soldats de la Guerra Civil a la fossa del Soleràs

Es tracta d’un saragossà que tenia 34 anys quan va morir i que residia a Barcelona; i d’un altre resident de la capital catalana, tot i que procedia d’Alacant, de 29 anys

Treballs d’exhumació a la fossa comuna del Soleràs.

Treballs d’exhumació a la fossa comuna del Soleràs.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els estudis genètics realitzats a l’Hospital del Vall d’Hebron de Barcelona creuant mostres de familiars vius amb les restes exhumades de fosses comunes han permès identificar recentment quatre soldats republicans de la Guerra Civil –un d’ells a la fossa d’El Soleràs, a Les Garrigues– que podran ser recuperats pels seus familiars.

Aquest programa, en el qual col·labora la Generalitat, en concret els departaments de Salut i de Justícia, ha permès identificar per via genètica setze persones des de 2016, mentre que per altres mètodes s’havien identificat abans a unes altres set (vint-i-tres en total). Les últimes restes en identificar per via genètica són els de quatre soldats republicans que seran tornats als seus familiars a l’octubre perquè els donin sepultura i així "tanquin el dol", ha dit la titular catalana de Justícia, Lourdes Ciuró, en una roda de premsa després de visitar juntament amb conseller de Salut, Josep Maria Argimon, el laboratori de l’Àrea Genètica i Molecular de l’Hospital Vall d"Hebron, on es duen a terme aquests treballs.

El procés ha estat possible gràcies a l’encreuament d’informació de les restes extretes a les fosses (d’entorn de 550 víctimes de la Guerra Civil i del franquisme) i 2.500 mostres de mucosa bucal extretes a familiars vius que proven de recuperar els seus parents. També juga un paper clau en la identificació el cens de persones desaparegudes del Departament de Justícia, en el qual milers de persones han registrat ja 6.150 noms de familiars als que van perdre la pista durant la Guerra Civil. "Els avenços científics han d’estar al servei del coneixement de tot el nostre passat, ja que la medicina no pot aïllar-se del seu perfil humanitari", ha destacat Argimon.

Dos dels soldats identificats tenien 30 anys quan van morir al front de l’Ebre: un era de Sant Andreu de Llavaneres (Barcelona) i va ser inhumat a Corbera d"Ebre (Tarragona), i l’altre, nascut a Brull i resident a Castellterçol (Barcelona), es va trobar a la fossa de Pernafeites, a Miravet (Tarragona). El tercer soldat era a la fossa de Soleràs, a Les Garrigues, tenia 34 anys quan va morir, havia nascut a Nonaspe (Saragossa) i residia a Barcelona. També residia a la capital catalana el quart soldat, encara que procedia d’Alacant; tenia 29 anys quan va morir i va ser enterrat també al Soleràs, on ja han estat identificades altres víctimes (més informació).

tracking