SEGRE

ESTACIONS

La tardor arriba aquest dimecres 22 de setembre a les 21.21 hores

Segons càlculs del Observatorio Astronómico Nacional

Colors de tardor a Balaguer

Colors de tardor a BalaguerMireia Subirada Roma

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tardor comença aquest dimecres 22 de setembre a les 21 hores i 21 minuts hora oficial peninsular, ha anunciat el Instituto Geográfico Nacional, segons càlculs del Observatorio Astronómico Nacional.

Segons ha informat la institució dependent del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana a través de la seua pàgina web, aquesta estació durarà 89 dies i 20 hores exactament, i acabarà el 21 de desembre, quan començarà l’hivern.

A més, segons les dades obtingudes per l’Observatori, durant aquesta tardor es produirà un eclipsi parcial de Lluna "visible a Amèrica, Europa, Àsia i Austràlia," a més d’Espanya, el 19 de novembre. I el 4 de desembre es produirà un eclipsi total de Sol que serà visible a l’Antàrtida i el sud de l’Àfrica, segons ha informat.

Així mateix, serà diumenge 31 d’octubre quan es retardi el rellotge una hora. En concret, a les 3.00 hores, hora peninsular, caldrà retardar el rellotge fins les 2.00 hores. En el cas de les Canàries, a les 2.00 hores passaran a ser la 1.00 de la matinada, reprenent així l’horari d’hivern.

D’altra banda, el Instituto Geográfico Nacional ha explicat que l’inici de la tardor ve donat, per conveni, quan el centre del Sol, vist des de la Terra, "creua l’equador celeste en el seu moviment aparent cap al sud". És en aquell moment quan la durada del dia i la nit pràcticament coincideixen i té lloc, per tant, l’equinocci de tardor.

A aquesta informació, han afegit algunes "dades curioses" com que el moment en què en l’hemisferi nord comença la tardor, en l’hemisferi sud comença la primavera. També han destacat que durant l’inici de la tardor es donen els dies de l’any en què la longitud del dia s’escurça més ràpidament.

Respecte a les pluges d’estrelles d’aquesta estació, l’Institut Geogràfic ha apuntat que tindran lloc les 'Draconides', amb un màxim cap al 8 d’octubre; les 'Lleonides', el màxim del qual succeirà cap al 17 de novembre, i les 'Gemínides', les quals es converteixen a la pluja més intensa de la tardor, tal com les han descrit, i el màxim del qual succeirà cap al 14 de desembre.

Finalment, quant als planetes que es podran observar, l’observatori ha revelat que, al capvespre, es podran contemplar Venus, Júpiter i Saturn, mentre que a trenc d’alba es podran veure els planetes Mercuri, durant els mesos d’octubre i novembre, i Mart, a partir de novembre.

tracking