SEGRE

Aquest és el nou superaliment de moda i la manera de preparar-lo

Aquest és el nou superaliment de moda i la manera de preparar-lo

Aquest és el nou superaliment de moda i la manera de preparar-lo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nopal és un aliment procedent de Mèxic. Hi ha al voltant de 200 espècies diferents de cactus nopales (Opuntia), encara que no tots són comestibles. L’espècie més utilitzada en termes d’alimentació és Opuntia ficus-indica. És tractat com una verdura i es pot preparar de diverses formes: serveix per a guisats, amanides i, fins i tot, postres. També se'n pot fer té, melmelada, olis essencials i s'utilitza en productes de cosmètica i de bellesa.

El nopal sol consumir-se cru, cuit o rostit. També es pot bullir, liquar i colar per obtenir-ne suc i barrejar-lo amb fruites. Una tassa de nopals crus conté aproximadament 14 calories, 1 gram de greix i la mateixa quantitat de proteïna i sucre. El més cridaner és la seua aportació de calci: al voltant de 140 mil·ligrams.

Diversos estudis han demostrat els beneficis que té la ingesta de nopal per a la salut ja que és és un aliment ric en polifenols, polisacàrids, flavonoides, vitamines, fibres, greixos poliinsaturats i proteïnes, que li confereixen diverses propietats antioxidants, antiinflamatòries i fins i tot hipoglicemiants.

Alguns estudis indiquen que consumir 500 grams de nopal pot ajudar a regular el sucre a la sang en persones diabètiques, a causa que conté polisacàrids, fibres soluble com la pectina i altres substàncies que ajuden a disminuir el sucre a la sang i regular l’acció de la insulina.

Els nopals aparentment actuen a nivell dels receptors de colesterol dolent LDL al fetge, ajudant a reduir el colesterol en sang. A més d’això, és ric en greixos poliinsaturats com l’àcid linoleic, oleic i palmític que ajuden a disminuir el colesterol LDL, augmentar el bo HDL i evitar l’aparició de malalties cardiovasculars.

El nopal conté compostos antioxidants com fenols, flavonoides, vitamina C i vitamina E que protegeixen a les cèl·lules dels danys causats pels radicals lliures, reduint l’estrès oxidatiu, d’aquesta forma ingerir entre 200 a 250 grams de la seua polpa es beneficiós. També conté diverses substàncies com la nicotiflorina, per exemple, una substància que exerceix un efecte protector i antiinflamatori sobre les cèl·lules neuronals.

A més són un aliment baix en calories i ric en fibres, per això en incloure'l en conjunt amb una dieta hipocalòrica ajudarà no només a disminuir l’aportació de calories, sinó que també augmentarà la sensació de sacietat. Aporta pectina i mucilags, un tipus de fibra soluble que ajuda a millorar la digestió i el trànsit intestinal, reduint els símptomes tant de diarrea com de restrenyiment. A més, ajuda a evitar el desenvolupament d’úlceres gàstriques.

També s’ha trobat que el nopal posseeix propietats antivirals, principalment contra el virus de l’herpes simples.

COM PREPARAR EL NOPAL

1. Suc verd

És un suc ric en atioxidants, a més de ser diürètic. Es prepara a la liquadora afegint 1 fulla nopal picada en trossos, 1 rodanxa de pinya, 2 branques de julivert, mig cogombre i dos taronges.

2. Amanida de nopal

Rentar la fulla de nopal i treure-li amb un ganivet les petites espines. Tallar-la en daus, col·locar-los en una olla amb aigua, mitja ceba, 2 alls i una mica de sal. Deixar-los cuinar durant 20 minuts aproximadament. Una vegada estiguin fets, s’han de colar i col·locar-los en un recipient de vidre fins que es refredin.

Picar 1/2 ceba, la tomata, el formatge fresc i l’alvocat en daus. Barrejar amb els nopals i el coriandre. Afegir-hi l’oli d’oliva. Assaonar amb sal i pebre al gust.

3. Truites de nopal

Rentar la fulla de nopal i treure-li amb un ganivet les petites espines. Tallar a trossos i col·locar-los a la liquadora amb els espinacs i l’aigua. Liquar fins que quedi una mescla homogènia.

En un recipient a part col·locar la farina de panís, la sal i la tassa de civada o d’ametlla molta. Afegir-hi a poc a poc el suc de nopal i anar barrejant fins obtenir la consistència desitjable, que és quan la massa no es queda enganxada a les mans, fer petites boletes i aixafar-les perquè quedin primes. Col·locar en una paella i cuinar.

El farcit es pot fer amb formatge blanc, vegetals o amb un pollastre a la planxa picat en tires i saltejat amb vegetals, per exemple.

tracking