SEGRE

El CGPJ expulsa un jutge de Tarragona per 'treballar' poc

Tenia una mitjana de tres sentències al mes quan la mitjana de la carrera és de 240 a l’any

Una maça d'un jutge

Una maça d'un jutge

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha acordat l’expulsió de la carrera judicial del titular del Jutjat de Primera Instància número 5 de Tarragona, Manuel Arce, per una falta molt greu de desatenció en el compliment dels deures judicials. Segons expliquen fonts del CGPJ a Europa Press, la decisió adoptada s’ha aprovat amb 14 vots a favor i set en contra. El cas era estudiat després de mesos d’anàlisi del cas pel pormotor de l’acció disciplinària, Ricardo Conde.

El jutge, que ja va ser apartat del jutjat quan va arrancar la investigació a proposta de la Comissió Disciplinària, comptava|explicava amb una mitjana|mitja de tres sentències al mes --la mitjana|mitja per magistrat sol ser de 240 sentències a l’any-- i acumulava gran quantitat d’assumptes sense resoldre.

Contra la decisió de l’òrgan de govern dels jutges cap recurs davant de la Sala Tercera del Tribunal Suprem (TS) i, segons les mateixes fonts, el jutge acumulava ja una desena de sancions pel mateix motiu. És la primera vegada en el mandat del president del CGPJ, Carlos Lesmes, que es dona una situació així, i aquesta és la sanció més greu que es pot adoptar contra un magistrat.

L’article de la Llei Orgànica del Poder Judicial en què es basa aquesta expulsió de la carrera|cursa és el 417.9. En el s’apunta que es considera falta molt greu "la desatenció o el retard injustificat i reiterat en la iniciació, tramitació o resolució de processos i causes o a l’exercici de qualsevol de les competències judicials".

Segons el 425 d’aquesta mateixa llei l’instructor delegat de l’expedient pot practicar quantes proves i actuacions siguin necessàries per a la determinació i comprovació dels fets i responsabilitats susceptibles de sanció, amb intervenció del Ministeri Fiscal i de l’interessat, que podrà valer-se d’advocat des de l’inici de l’expedient.

Després d’aquella fase, que pot allargar-se per un any màxim, i en vista de les proves i actuacions practicades, l’instructor delegat formularà, si fos procedent, plec de càrrecs, en el qual s’exposaran els fets impugnats amb expressió, en el seu cas, de la falta presumptament comesa i de les sancions que puguin ser d’aplicació.

tracking