SEGRE

MEMÒRIA HISTÒRICA DESAPAREGUTS

Identifiquen dos víctimes de la Guerra Civil al Soleràs

Dos soldats republicans d'Alacant i Nonasp, a Saragossa, enterrats a la fossa || Lliuraran les restes als familiars

La visita al laboratori de genètica de la Vall d’Hebron, ahir.

La visita al laboratori de genètica de la Vall d’Hebron, ahir.GENERALITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El departament de Justícia, a través de la direcció general de Memòria Democràtica, ha identificat dos soldats republicans més de la Guerra Civil que estaven enterrats a la fossa comuna del Soleràs, a les Garrigues. Es tracta d’un home de 34 anys nascut a Nonasp (Saragossa) i que residia a Barcelona, i un jove de 29 anys d’Alacant que també residia a la capital catalana. Les restes dels dos van ser trobats entre l’octubre del 2017 i el maig del 2018 a les excavacions de la fossa a l’antic cementiri del Soleràs, la més gran que s’ha exhumat fins a la data a Catalunya.

Per una altra banda, el programa d’identificació genètica de la Generalitat també ha permès posar nom i cognoms a dos soldats més que van morir al front durant la batalla de l’Ebre i que van ser exhumats a Corbera d’Ebre i Miravet.

“Els quatre soldats republicans identificats encara tenen fills o parents vius que resideixen a Sant Andreu de Llavaneres, Sabadell, Gandesa i Barcelona. El mes d’octubre podrem programar els actes de retorn, d’acord amb la voluntat de les famílies”, va afirmar ahir la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, en una roda de premsa que es va celebrar després de la visita al laboratori de genètica de l’Hospital Vall d’Hebron. Amb aquests quatre casos, ja són 16 les persones identificades víctimes de la Guerra Civil i el franquisme –onze al Soleràs−.

El programa d’identificació genètica es va posar en marxa el 2016 i actualment compta amb mostres de 2.500 familiars vius de víctimes desaparegudes durant aquest episodi bèl·lic. En aquest sentit, a més de fer una crida perquè totes aquelles persones que tinguin familiars desapareguts durant la Guerra Civil i el franquisme s’inscriguin a aquest cens, Ciuró va anunciar que “s’iniciarà una actuació per poder trobar familiars de brigadistes internacionals que van morir durant la Guerra Civil a Catalunya, per augmentar d’aquesta manera el nombre d’inscripcions al cens de persones desaparegudes i obtenir així perfils genètics de descendents que encara són vius”.

tracking