SEGRE

OBITUARI COMUNICACIÓ

Mor Antonio Franco, fundador d''El Periódico'

El periodista català Antonio Franco, en una foto d’arxiu.

El periodista català Antonio Franco, en una foto d’arxiu.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El periodista, fundador i exdirector d’El Periódico, Antonio Franco, va morir ahir als 74 anys a Barcelona a conseqüència d’un càncer contra el qual lluitava des de feia deu anys, segons va informar el mateix rotatiu. Franco va dirigir El Periódico de Catalunya durant dos etapes. La primera, des de la fundació l’any 1978 i fins al 1982, quan va assumir la direcció adjunta d’El País coincidint amb el llançament de l’edició catalana.

Sis anys més tard, va tornar al rotatiu insígnia durant dècades del Grupo Zeta, del qual va estar al capdavant fins al 2006, quan es va retirar al tenir un infart, moment en què el va substituir l’escriptor i periodista Rafael Nadal. Abans de dirigir aquestes dos capçaleres, aquest periodista amb arrels lleidatanes va ser director del setmanari El Maresme i entre el 1969 i el 1978 va treballar al Diario de Barcelona, on va ser subdirector. Net de l’alcalde republicà de Lleida Sal·lustià Estadella, mai va oblidar els seus orígens.

Va ser jurat del premi de periodisme Pica d’Estats que concedeix la Diputació durant molts anys i estiuejava a Esterri d’Àneu. Va rebre diferents distincions, com el premi Ortega y Gasset de periodisme (2008), el guardó Antonio Asensio (2007), la Creu de Sant Jordi (2006), el premi Ciutat de Barcelona (2004) o el Luca de Tena (2000). La defunció d’Antonio Franco va provocar nombroses reaccions.

El Col·legi de Periodistes de Catalunya va lamentar la seua desaparició i va recordar que va ser un dels redactors del Codi Deontològic. També va transmetre les seues condolences el president del govern espanyol, Pedro . Sánchez

El periodista, d’origen lleidatà, era net de l’alcalde republicà Sal·lustià Estadella

, que va exaltar la seua

professionalitat i compromís amb el periodisme.

tracking