SEGRE

SALUT VISUAL

Vuit símptomes visuals que hem de tenir molt en compte

Hem de tenir presents les senyals que ens indicaran quan cal anar d’urgències a l’oftalmòleg

El Dr. Borja Corcóstegui revisa la visió d'una pacient en les instal·lacions de l'IMO Grup Miranza.

El Dr. Borja Corcóstegui revisa la visió d'una pacient en les instal·lacions de l'IMO Grup Miranza.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tenir els ulls vermells, veure-hi borrós o distorsionat, unes certes molèsties oculars… Són molts els símptomes que anticipen i adverteixen sobre alteracions en la nostra visió. En cas que apareguin, és important acudir a l’oftalmòleg per a obtenir un diagnòstic i tractament adequats i a temps. Quins símptomes són més preocupants? Ens ho expliquen els doctors Borja Corcóstegui i Natalino Giuliano, oftalmòlegs experts en retina i glaucoma, respectivament, tots dos de l’IMO Grup Miranza.

Visió amb miodesòpsies o mosques volants.

1. Flaixos o visió d’una cortina negra. “Veure-hi flaixos o una cortina negra que cau per una zona del camp de visió del pacient pot indicar la presència d’un despreniment de retina”, explica el Dr. Corcostegui. “Es tracta d’una malaltia ocular que s’ha de tractar amb celeritat i de manera encertada, ja que sabem que el 95% dels pacients tenen un bon pronòstic si es compleixen aquests dos factors”, afegeix l’oftalmòleg.

2. Pèrdua de visió en un o tots dos ulls. Sens dubte, un dels símptomes més comuns de visita a l’oftalmòleg és la pèrdua de visió. En aquest sentit, aquesta pot ser progressiva o brusca i indica la presència d’alteracions visuals que ha d’examinar l’oftalmòleg, tal com adverteix el Dr. Corcóstegui: “A partir dels 65 anys, podem notar que hi veiem pitjor i això pot indicar la presència de diferents malalties oculars, com la degeneració macular associada a l’edat (DMAE) o les cataractes”. No obstant això, “no hem de pensar que això només ocorre a les persones grans, també els joves i les persones de mitjana edat han de consultar l’oftalmòleg en cas de notar pèrdua de visió, fins i tot si no ens crida gaire l’atenció, ja que es pot deure a diferents processos que han de ser valorats per un especialista. En aquest sentit, a partir dels quaranta anys, és important fer-se revisions oculars periòdiques”, afegeix.

3. Dolor ocular. El dolor ocular és un altre motiu de consulta urgent amb l’oftalmòleg, ja que ens pot alertar sobre diversos tipus d’alteracions: “Són molt variats, per això és important que l’oftalmòleg pugui examinar el pacient i determinar-ne la causa”, adverteix Corcóstegui. En qualsevol cas, el dolor ocular requereix un examen urgent: “A vegades, el dolor pot ser causat per ferides petites, que amb un tractament encertat no revesteixen més gravetat. No obstant això, altres processos com les úlceres corneals han d’abordar-se com més aviat millor per evitar danys oculars majors”.

4. Sensació de cos estrany. A vegades, petites partícules d’objectes o materials ens poden entrar als ulls, i causen molèsties de diversa índole. Enfront d’aquest símptoma, “també hem de consultar de manera prioritària l’oftalmòleg, perquè si el cos estrany continua a l’interior de l’ull, s’ha d’extreure i, generalment, també s’ha de seguir un tractament amb fàrmacs antibiòtics o antiinflamatoris”, explica el Dr. Corcóstegui.

5. Visió de mosques volants (cossos flotants). La visió de miodesòpsies o cossos flotants es tradueix en unes petites taques o fils que suren en el camp de visió de moltes persones. “En general, no revesteixen gravetat”, explica Corcóstegui. “No obstant això, si les veiem per primera vegada, n’augmenta la quantitat o la visió s’acompanya de centellejos, la visita a l’oftalmòleg ha de fer-se amb urgència, ja que poden revelar la presència de greus malalties, com una ruptura de la retina o un despreniment”, afegeix.

6. Ull vermell. L’ull vermell és, probablement, un dels símptomes que fan que els pacients visitin amb més freqüència l’especialista. “És important valorar altres símptomes associats, per exemple, la visió d’halos al voltant de les llums o altres símptomes. En tal cas, podria tractar-se d’una patologia greu, com un atac agut de glaucoma, una malaltia que pot posar en risc la nostra salut ocular perquè fa augmentar la pressió ocular i pot produir un mal irreversible al nervi òptic”, prossegueix Giuliano.

7. Visió borrosa. La visió borrosa és indici de diferents processos o patologies oculars. En general, està associada a defectes refractius (miopia, astigmatisme o hipermetropia), que es corregeixen fàcilment amb l’ús d’ulleres o lents de contacte. No obstant això, “en altres casos, pot posar de manifest altres malalties, com el glaucoma, el qual es manifesta en la visió dels pacients en forma d’una boirina que pot aparèixer a la visió lateral o perifèrica”, afirma Giuliano.

8. Molèsties per l’ús de lents de contacte. Tot i que la majoria de persones que fan servir lents de contacte no tenen problemes, d’altres poden experimentar complicacions associades al seu ús o mal manteniment. “Una d’elles és la blefaritis, una inflamació de les parpelles que pot ocasionar sequedat ocular, coïssor o visió borrosa, entre altres, i que requereix un tractament a mida, segons la causa”, conclou Giuliano. És important que sapiguem reconèixer els símptomes i signes d’alarma, per a poder cuidar la nostra salut ocular i la dels nostres. En cas de qualsevol dubte, els doctors Corcóstegui i Giuliano aconsellen que ens posem en contacte amb l’oftalmòleg.

Per a més informació o per a sol·licitar cita consulta imo.cat o truca al 93 400 07 00.

tracking