SEGRE

L'erupció del volcà de La Palma no acabarà a curt ni mig termini

El volcà de La Palma.

El volcà de La Palma.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els indicadors que analitzen els científics al volcà de La Palma, sobretot les emissions de diòxid de sofre, fan pensar que el final de l’erupció no es produirà ni a curt ni a mitjà termini, segons ha confirmat la portaveu del comitè científic del Pla d’emergència volcànica de les Canàries (Pevolca), María José Blanco. El volcà està llançant un plomall de gasos a 3.000 metres d’altura amb quantitats elevades de diòxid de sofre, 17.774 tones diàries, i aquesta mesura hauria de baixar fins 100 per pensar que l’erupció arriba a la seua fi, ha dit la portaveu després d’una trobada en què ha participat el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.

Els altres dos paràmetres que determinen l’energia del sistema volcànic, la deformació del terreny i la sismicitat, també mantenen valors estables respecte a dies anteriors. El director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, ha informat que la colada del flanc nord del volcà, que flueix cap a l’oest i nord-oest i que dimarts va obligar a l’evacuació d’uns 800 veïns del barri de La Laguna, a Los Llanos de Aridane, "avança molt lentament" i hi ha la possibilitat que "avorti, que no torni a caminar".

Aquesta colada està a 200 metres de la costa, però el seu braç nord-oest, el que dimarts va travessar en diagonal el polígon industrial del Callejón de la Gata, és el que "perd força", mentre que la colada que es mou més ràpid, a 50 metres per hora, i que avança cap al sud és "la que acumula més energia i empenta", va explicar.

Les últimes dades, corresponents al 12 d’octubre, indiquen que la lava cobreix 640,27 hectàrees, 27,94 més que la vigília, i s’ha eixamplat fins un màxim de 1.770 metres, 250 més. Per la informació dels satèl·lits de Copernicus, hi ha 1.541 edificacions o construccions afectades, d’elles 1.408 destruïdes. Les dades obtingudes del cadastre redueixen la xifra a 937, d’elles 763 d’ús residencial, 89 d’ús agrari, 45 industrial, 22 de lleure i hostaleria i 18 d’ús públic.

L’erupció ha obligat fins ara a l’evacuació de 6.400 persones, 5.700 en la primera fase de l’erupció i unes altres 700 dimarts, però del total són uns 6.000 residents i 400 turistes que van ser traslladats a Tenerife. Dels evacuats, 280 persones estan allotjades en un hotel del municipi de Fuencaliente. Respecte a la qualitat de l’aire, en les últimes hores els paràmetres estan dins dels llindars normals, tret d’un "petit pic" puntual de diòxid de sofre que de seguida va remetre, i l’aeroport de l’illa, com els de tota Canàries, és plenament operatiu.

Les previsions meteorològiques apunten que aquesta operativitat aèria no es veurà afectada almenys durant els propers quatre dies, perquè bufarà un vent saharià des del continent que dirigirà les cendres cap a l’oest. Tanmateix, l’aire sec i una probable inversió tèrmica pot ser desfavorable per a la qualitat de l’aire els dies 15 i 16 d’octubre Al cràter, l’única novetat és que s’ha reactivat una emissió al flanc sud-est que no ha suposat noves colades.

Davant de la difusió d’algunes informacions sobre la situació de La Palma, Miguel Ángel Morcuende va insistir que l’erupció volcànica afecta només el 8 per cent de la superfície de La Palma, de manera que la resta de l’illa és completament segura i es poden desenvolupar activitats turístiques amb normalitat. També va subratllar que l’estabilitat geològica de l’edifici insular és "absoluta" i que el peix té la mateixa qualitat de sempre.

tracking