SEGRE

INVESTIGACIÓ PROJECTES

Detecten mosquits tigre en onze municipis de Lleida

El 2020 va ser l'any amb més d'aquests insectes a Espanya, segons Mosquito Alert

El mosquit tigre té una línia característica al cap i al tòrax.

El mosquit tigre té una línia característica al cap i al tòrax.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El 2020 va ser un any excepcional, i no només per la crisi sanitària que la Covid-19 va generar a tot el món. La plataforma científica Mosquito Alert, coordinada pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), va detectar l’any passat a Espanya el major nombre de mosquits tigre des que va posar en marxa en registre el 2014.

A les comarques lleidatanes fa temps que aquest insecte invasor també s’estén sense remissió. El 2020, se’n va notificar la presència a Lleida, el Soleràs, les Borges Blanques, Arbeca, Mollerussa, Bellvís, Alpicat, Balaguer, Oliana, la Pobla de Segur i Tremp, encara que és probable que hagi arribat a més localitats, ja que els científics que participen en aquest projecte en confirmen la presència a partir de les fotos que envien ciutadans a través de l’app Mosquito Alert. Segons els experts d’aquest projecte, “les densitats de mosquit tigre s’expliquen sempre per dos factors: el clima i la conducta humana, ambdós són els que els proporcionen periòdicament punts amb aigua, on crien”.

A banda de la primavera càlida i plujosa que l’any passat va afavorir la proliferació d’aquests insectes durant els mesos de maig i juny, “la prohibició de viatjar a les segones residències durant el març i l’abril va poder afectar el manteniment de jardins, piscines i terrasses, on es va poder acumular l’aigua que necessiten els mosquits per multiplicar-se”.Quant a aquest any, Mosquito Alert ja ha confirmat la presència de mosquits tigre a Lleida, Benavent de Segrià, Arbeca, la Pobla de Segur i Torre-serona..

Mapa a temps real que prediu el risc de trobar aquest insecte

L’equip de Mosquito Alert va presentar recentment el primer mapa de risc diari de trobar un mosquit tigre a Barcelona. Es tracta d’un sistema digital, únic en el món, que informa en temps real i en una escala de vint metres sobre la probabilitat que aquest insecte i una persona es trobin o interaccionin aquell dia. L’eina també permet fer una predicció d’aquest risc a set dies vista, a partir d’un model matemàtic que es nodreix de dades procedents de diferents fonts. D’altra banda, l’objectiu és exportar aquest sistema en altres ciutats del món i convertir el mapa en una eina útil en la gestió del mosquit tigre.

tracking