SEGRE

Necessites un notari? El Portal Notarial del Ciudadano t'ofereix contactar via 'online'

Elegir el notari que desitgem, realitzar determinats serveis i tràmits ‘online’ o accedir a les còpies electròniques simples dels nostres documents notarials amb plena seguretat ja és possible a través del Portal Notarial del Ciudadano

Es pot accedir al Portal Notarial del Ciudadano des de qualsevol dispositiu

Es pot accedir al Portal Notarial del Ciudadano des de qualsevol dispositiuC. G. N.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tots hem de recórrer a la vida a serveis legals per als quals necessitem l’ajuda d’un notari: testaments, préstecs hipotecaris, constitució de societats... Fins fa poc, només era possible realitzar les gestions associades de manera presencial en una notaria, una cosa que ha canviat amb la posada en funcionament del Portal Notarial del Ciudadano.

La seu electrònica del Notariat s’obre a la societat permetent als gairebé 3.000 notaris que existeixen oferir determinats serveis ‘online’ en aquesta intuïtiva eina. Ara qualsevol persona o empresa podrà accedir a aquests serveis de forma telemàtica amb les mateixes garanties de seguretat que si els fessin en una notaria.

Un altre dels grans avantatges és que permet sol·licitar còpies electròniques simples dels documents notarials, per exemple, de les escriptures d’una propietat: podrem localitzar el notari que guarda els originals i demanar-li que ens pugi una còpia simple a un espai privat i segur dins del portal. També tindrem l’opció de realitzar-ne algunes consultes sense haver de desplaçar-nos a la notaria, concertant una videotrucada amb el notari que estigui prestant-nos un servei, sempre que aquest el consideri convenient.

A través del portal podrem accedir a qualsevol dels notaris en exercici

Es podran realitzar consultes al notari per videotrucada / C. G. N.

“Aquests serveis ‘online’ són només el principi de tots els que podrem anar afegint al Portal, a compte de que s’abordin les reformes legislatives necessàries per a això. El Portal és una aposta decidida dels notaris per oferir noves facilitats i prestacions digitals a ciutadans i empreses, amb la seguretat i garanties pròpies de la nostra funció,” explica el president del Consejo General del Notariado, José Ángel Martínez Sanchiz.

Com s’accedeix al Portal Notarial del Ciutadà?

Entrar al Portal Notarial del Ciudadano és molt senzill: els ciutadans només hauran que registrar-se, escollint un usuari i contrasenya. Quan hagin accedit, podran consultar tota la informació disponible, així com contactar amb el notari que prefereixin entre els més de 2.800 notaris que existeixen.

En el cas que desitgem demanar les còpies electròniques simples dels nostres documents notarials, serà imprescindible que tinguem un certificat qualificat (qualsevol dels 24 espanyols existents o els autoritzats pel reglament EIDAS) o, en el seu defecte, haurem d’acudir a una notaria perquè ens acreditin de manera gratuïta.

Amb aquests requisits, podrem utilitzar tots els serveis disponibles al portal (actuals i els que s’habilitin en un futur), que funciona de manera molt intuïtiva i pot utilitzar-se des de qualsevol dispositiu o sistema operatiu.

Suport per a ciutadans en situació de vulnerabilitat

“El Portal Notarial del Ciudadano suposa obrir a particulars i empreses el potencial tecnològic de què disposem els notaris des de fa 20 anys: la seu electrònica notarial, des de la que realitzem anualment milions de tràmits amb les Administracions Públiques”, destaca el delegat de noves tecnologies del Notariat, Luis Fernández-Bravo.

L’any passat, a causa de la pandèmia, el llançament del Portal Notarial del Ciudadano es va accelerar i va arribar als 93.000 usuaris registrats. La seua posada en marxa va fer possible que moltes famílies i empreses en situació vulnerable poguessin agilitzar certes gestions o realitzar-les de forma més senzilla, com la tramitació de moratòries hipotecàries.

Durant 2020, la seu electrònica del Notariat va enviar a les Administracions públiques 8 milions de còpies electròniques de documents, prop de 2,5 milions als registres i al cadastre, i centenars de milers de liquidacions telemàtiques, certificacions o remissions de dades. El volum de firmes notarials va superar els 20 milions en aquell període.

tracking