SEGRE

VÍDEO: El moment en què s'ha desbordat la colada de lava en el con principal del volcà de Cumbre Vieja

El volcà de La Palma.

El volcà de La Palma.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les colades de lava que flueixen des del con del volcà de La Palma que va fer erupció el 19 de setembre han obligat aquest dijous a continuar amb les evacuacions, que des de dimarts afecten unes 1.200 persones segons les dades censals, però l’avanç del magma sembla que s’alenteix després d’haver-se empassat un supermercat i travessat un camp de futbol.

La lava, que ha arrasat un miler d’edificacions, ocupa 675 hectàrees i l’amplada màxima de les bugades|colades és de 1.770 metres.

Així ha estat el moment en el que s’ha desbordat la colada de lava en el con principal del volcà de La Palma a les 14,15 hora canària, en un vídeo enregistrat per l'Institut Vulcanològic de Canàries

El barri de La Laguna, a Los Llanos de Aridane, ha quedat desert per complet després dels desallotjaments de dimecres a la nit i de dijous al matí, davant de la presència de dos fronts de la bugada|colada nord que s’estan alentint precisament per la viscositat creixent derivada del material procedent d’edificacions que va destruint.

I sota terra, a profunditats de més de deu quilòmetres, es manté la sismicitat, que ha augmentat en intensitat fins assolir-se el màxim registrat en aquesta crisi volcànica, 4,5 de magnitud, un terratrèmol sentit a tota l’illa malgrat que estava localitzat a 37 quilòmetres de la superfície.

El senyal del tremor volcànic manté una amplitud mitjana, i la deformació continua estable excepte en l’estació més propera als centres eruptius.

En aquesta estació s’ha mesurat una deformació al terreny de cinc centímetres després de la qual cosa s’ha donat avís als equips d’emergència i científics que treballen sobre el terreny perquè estiguin atents.

Els experts del Pla d’emergències volcànica de les Canàries distingeixen dos colades. Una d’elles, anomenada la primigènia, bastant alentida, té tres braços, dos d’ells pel sud de la muntanya de Todoque i un pel nord, que ha avortat la seua arribada al mar.

Dels braços del sud, un és el que ha format un delta lávico i ha guanyat terreny al mar i l’altre el que s’ha desviat pel Bassal, que tampoc no ha arribat a la costa.

Però la que preocupa ara és la nova bugada|colada que discorre cap al nord-oest i que al seu torn té dos apèndixs.

A un l’anomenen el front del Spar, pel nom del supermercat del barri de La Laguna que s’ha empassat, i a l’altre l’anomenen el del camp de futbol, al qual ha arribat després d’arrasar el polígon industrial del Callejón de la Gata.

Aquests dos apèndixs van tenir fins dimecres "alta intensitat i bastant recorregut", però estan perdent força mentre digereixen el material de les construccions que s’empassen|suporten.

I mentre l’illa intenta recuperar certa activitat normalitzada, quan ja els científics han advertit que ni a curt ni a mitjà termini no hi ha indicis que l’erupció es vagi a aturar|detenir.

La Conselleria d’Educació ha anunciat que el dilluns 18 d’octubre es reprendran les classes a Los Llanos de Aridane, El Paso i Tazacorte, un mes després de ser interrompudes, i després d’un intent infructuós per a l’obertura dels col·legis aquesta setmana.

Com va explicar aquest dijous en el Parlament autonòmic el president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, aquesta dramàtica situació no és fàcil per a ningú, tota la societat està afectada, els damnificats "estan trencats" i els mateixos docents estan "en estat de xoc".

"Un s’atansa a La Palma i el que es respira és pena, tristesa, desolació, por del futur. Però també valentia, gosadia i esperança. Els palmers|habitants de La Palma i les palmeres no es rendiran", va assegurar el president.

Torres, després de reconèixer la impotència davant de l’avenç|avanç de la lava, es va sentir reconfortat en rebre el suport|respatller a l’actuació del seu Govern de tots els grups parlamentaris, també els de l’oposició, que, sense perjudici que es mantindran crítics i vigilants, fins i tot van felicitar el president Pedro Sánchez, que ha estat quatre vegades en La Palma en menys d’un mes.

Tant Torres com els portaveus parlamentaris valoren la unitat d’acció de totes les institucions i partits en aquesta catàstrofe volcànica, la més gran|major a Europa en els últims 100 anys. "L’enemic és un", l’enemic és el volcà, va sentenciar el president.

tracking