SEGRE

FAMÍLIES HOMENATGE

'Empremtes', un espai dedicat al dol perinatal i gestacional al cementiri de Lleida

Ahir es va estrenar un espai dedicat al dol perinatal i gestacional || Delimitat per una cinta d'acer que s'aixeca de terra i interpreta el moviment i la fragilitat de la vida

Uns pares col·loquen una estrella de paper en record al seu fill en un dels arbres de l’espai ‘Empremtes’.

Uns pares col·loquen una estrella de paper en record al seu fill en un dels arbres de l’espai ‘Empremtes’.MAITE MONNÉ

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament de Lleida va habilitar ahir un nou espai de memòria al dol gestacional i perinatal al cementiri municipal sota el nom d’Espai Empremtes. L’objectiu del consistori és dedicar una zona a les famílies que han patit una pèrdua i facilitar-los el dol, ja que la societat no dona prou suport i se silencia aquest procés. Es tracta d’un espai obert i diàfan ubicat al departament de Sant Crist, que consisteix en una cercle d’acer integrat en el medi natural que s’aixeca uns centímetres de terra interpretant el moviment i la fragilitat de la vida.

“La mort perinatal és un fenomen desconegut i poc acceptat, encara que és una de les més doloroses”, va explicar l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, en la seua intervenció. “És imprescindible reconèixer, entendre i explicar aquesta mort ja que si som capaços de fer-ho també serem capaços de viure-la d’una manera més digna”, va afegir.En representació del Servei de suport al Dol de Ponent, Montse Robles, va agrair la implicació de la Paeria en la creació d’aquest espai. Robles va explicar la necessitat de sumar esforços per unificar l’atenció a les persones que passen per un procés com aquest i com han de continuar treballant per canviar determinades lleis.

Avui s’il·luminarà la façana de la Paeria de color morat amb motiu del Dia Internacional del Dol Perinatal i Gestacional. L’acte va finalitzar amb la intervenció de Júlia Muñoz en representació de les famílies. Hi va compartir la seua experiència i va enviar unes paraules sentides i íntimes del que ha viscut i sentit. “El llaç emocional creat és indestructible i mai no deixaràs de ser el meu fill. Sempre sereu presents sense ser-hi”, va concloure Muñoz abans de deixar una rosa blanca a l’espai.

Sis ciutats de Ponent amb un espai per recordar

A banda de la capital del Segrià, altres localitats del territori compten amb un espai dedicat al dol perinatal i gestacional. Cervera va ser la primera localitat a comptar amb un espai d’aquest tipus a què va posar el nom d’Empremtes. Un any després Guissona va seguir els passos de la capital de la Segarra i va obrir un espai de meditació i de record dedicat a les famílies que han perdut un fill durant l’embaràs, durant el part o després d’aquest. Tàrrega també compta amb un espai d’uns 10 metres quadrats situats a prop de l’entrada principal al cementiri.

Almacelles va inaugurar el seu l’any passat. Per la seua part, Solsona inaugurarà aquest diumenge un espai al sector sud del cementiri municipal amb un monument circular que evoca el firmament amb la Via Làctia. Es tracta d’una obra dissenyada per Volianna i ubicada en un bosc de xiprers en la qual les famílies que ho desitgin podran col·locar una estrella personalitzada.

tracking