SEGRE

VÍDEO | Tsunami de lava i sisme de 4,5 graus a La Palma

Involcan

VÍDEO | Tsunami de lava i sisme de 4,5 graus a La Palma

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els serveis d’emergència continuen pendents de les últimes efusions del volcà de la Cumbre Vieja, a l’illa de La Palma, que els geòlegs descriuen en alguns moments com un autèntic tsunami de lava. Així descriu l’Instituto Volcanológico de Canarias (Involcan) en el seu compte de Twitter un dels desbordaments del canal làvic ocorregut ahir a la tarda i que qualifiquen d’"impressionant" per la velocitat del magma que brollava del volcà en aquell moment.

L’últim informe de situació del Departament de Seguretat Nacional (DSN), datat a les 06:00 GMT, assenyala que l’erupció continua comportant-se com un mecanisme estrombolià: amb fases d’explosivitat i efusives. Recorda que existeixen dos grans colades. La primigènia, amb poca aportació de lava en l’actualitat, té tres braços: dos al sud de la muntanya de Todoque (un és el que ha format el delta làvic o fajana en caure sobre les aigües de l’oceà) i un tercer situat per sobre de la muntanya. La segona, que és la que preocupa més en aquests moments a autoritats i investigadors, és al nord de la colada primigènia i es mou en direcció nord-oest amb dos apèndixs: un, que presenta alta intensitat i un ampli recorregut, i un altre que és el que va travessar ahir en diagonal el polígon industrial al barri de La Laguna.

L’evolució d’aquest últim va obligar al desallotjament de 300 persones en les últimes hores, amb el que el nombre total d’evacuats des de l’inici de l’erupció s’eleva a 6.800, d’acord amb l’IGNM que cita al seu informe dades del Govern de les Canàries, l'Instituto Geográfico Nacional i el Cabildo de La Palma.

Respecte a la sismicitat, assenyala que, encara que detectat un increment (24 terratrèmols durant aquesta matinada), "no s’està registrant sismicitat superficial significativa". La qualitat de l’aire és "raonablement bona" i fins el moment es manté l’obertura i operativitat de l’aeroport de La Palma.

El vaixell cisterna Tomasso S, cedit pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i amb una capacitat de 7.500 metres cúbics, ha atracat aquest dijous al port de Tazacorte, a l’illa de La Palma. El propòsit és que el vaixell cisterna, juntament amb dos dessaladores portàtils que s’estan instal·lant a Puerto Naos, aportin aigua de reg per a les zones de cultiu, majoritàriament plataneras, que es van quedar sense subministrament en trencar la lava del volcà de La Palma la conducció que les proveïa. La idea és garantir el manteniment i supervivència de les plantacions, més enllà de la producció actual, que s’estan veient afectades a més per la cendra del volcà.

D’altra banda, la Conselleria d’Educació, Universitats, Cultura i Esports del Govern de les Canàries ha anunciat que dilluns vinent, 18 d’octubre, es reprendran les classes en els centres educatius dels municipis de Los Llanos de Aridane, El Paso i Tazacorte, mesura que afecta 4.606 alumnes i 583 docents.

Sisme de 4,5 graus

La Palma ha tornat a registrar aquest divendres al municipi de Mazo un sisme de 4,5 graus, el de més magnitud des que va començar l’erupció del volcà. Aquest sisme, localitzat a 36 quilòmetres de profunditat i que van ser registrats a les 7.02 del matí, té la mateixa magnitud que un altre de registrat ahir a la mateixa zona i a similar profunditat, segons l'Instituto Geográfico Nacional (IGN).

Ambdós van ser sentits amb major o menor intensitat a pràcticament tota l’illa de La Palma. L’IGN situa la intensitat d’aquest terratrèmol entre III i IV en una escala d’I a XII, en el rang entre feble i àmpliament observat. Els de nivell IV no provoquen danys però provoquen la repicadissa de vidres, l’oscil·lació d’elements penjants i, en alguns casos, la tremolor ostensible de mobles. Aquest divendres s’han registrat un total de 25 moviments, tots entre 2,2 i 3 graus de força, tret del sisme de 4,5. D’ells, 13 han tingut lloc a Mazo i 12 a Fuencaliente.

tracking