SEGRE

FEMINISMES INVESTIGACIÓ

Una lleidatana en una 'missió' a Mart

La biòloga Carla Conejo formarà part d'un equip de nou científiques que el 2023 simularan una exploració espacial al planeta roig || Per inspirar nenes que vulguin dedicar-se a la ciència

La tripulació d'Hypatia I Mission, amb la lleidatana Carla Conejo (fotografia central de la fila superior).

La tripulació d'Hypatia I Mission, amb la lleidatana Carla Conejo (fotografia central de la fila superior).MARS SOCIETY

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Nou científiques catalanes, entre les quals la biòloga lleidatana i responsable de programes de ciència de la Fundació Catalunya La Pedrera, Carla Conejo, dirigiran l’abril del 2023 una missió espacial a la Mars Desert Research Station, una estació que simula una base d’exploració marciana enmig del desert de Utah (Estats Units).

Sota el nom d’Hypatia I Mission en honor a la primera dona científica de la història, experimentaran durant dos setmanes el dia a dia que viurien al planeta roig i recrearan les condicions que es trobarien en una missió d’aquestes característiques.

Tot això amb un doble objectiu: inspirar totes aquelles nenes que en un futur vulguin dedicar-se a la ciència i dur a terme investigacions relacionades amb l’exploració especial des de diferents camps acadèmics. I és que la tripulació, la primera cent per cent catalana, està integrada per professionals multidisciplinaris d’entre dinou i quaranta-cinc anys.

A més de Conejo, que assumirà el rol d’oficial executiva i biòloga de la tripulació, formen part de l’equip l’astrofísica Mariona Badenas-Agustí (doctoranda en Ciències Planetàries pel MIT), Ariadna Farrés (investigadora a la NASA Goddard Space Flight Center), Laia Ribas (investigadora distingida a l’Institut de Ciències del Mar), Cesca Cufí (enginyera a Airbus), Núria Jar (periodista freelance especialitzada en ciència), Anna Bach (product owner i analista de dades a Scopely), Neus Sabaté (investigadora principal ICREA a l’Institut de Microelectrònica de Barcelona) i Helena Arias (estudiant universitària de Física i Enginyeria Mecànica i Electrònica).

L’equip ja ha començat a planificar cadascun dels projectes d’investigació que es duran a terme en aquesta estació anàloga de Mart, així com el material que necessitaran. Conejo, que té experiència en neurobiologia, va explicar que “el meu projecte se centrarà en l’estudi dels ritmes circadiaris, és a dir, com una tripulació que viatja a un altre planeta s’adaptarà a les noves condicions de vida i com afectarà això el seu descans. L’objectiu també és internar aproximar-nos a la idea de què passaria si viatgéssim realment a Mart, on el dia és una mica més llarg. Com es desajusta el nostre organisme a aquest canvi d’horari”.

El projecte, que les investigadores van començar a organitzar a nivell particular a principis d’any per tal de fomentar les vocacions científiques entre les més petites, busca ara patrocinadors. En aquest sentit, Conejo va destacar que “ens agradaria que el projecte tingués continuïtat i que altres investigadores tinguessin l’oportunitat de participar-hi, per això considerem que la nostra és la primera missió d’Hypatia”.

Una estació que simula la vida marciana

?Aquesta estació està dirigida per la Mars Society i treballa per trobar quines tecnologies i operacions es requereixen en l’exploració marciana. Les seues instal·lacions compten amb observatoris astronòmics, un hort per fer investigació sobre agricultura, un laboratori, un mòdul de reparació de les màquines i un espai de convivència.

La tripulació d’Hypatia I Mission, amb Carla Conejo (fotografia central de la fila superior).

La tripulació d’Hypatia I Mission, amb Carla Conejo (fotografia central de la fila superior).MARS SOCIETY

tracking