SEGRE

DESCOBRIMENT

Els vikings van arribar al continent americà 400 anys abans que Colom

Els vikings van arribar al continent americà 400 anys abans que Colom

Els vikings van arribar al continent americà 400 anys abans que ColomEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els vikings van recórrer grans distàncies als seus emblemàtics vaixells, però la data en la qual van protagonitzar la seua primera aventura transatlàntica no estava clara. Ara, un equip de científics constata que aquests europeus ja estaven al continent americà l’any 1021.

Aquesta data marca el moment més antic conegut en què es va creuar l’Atlàntic; Colom no va ser el primer europeu en arribar a Amèrica, assenyala la Universitat de Groninga (Països Baixos), responsable d’aquest treball|feina que publica la revista Nature.

El centre explica que els vikings van recórrer grans distàncies; cap a l’oest, van establir assentaments a Islàndia, Grenlàndia i, finalment, una base en L’Anse aux Meadows (Terranova, Canadà).

En aquest treball, els científics, encapçalaments per Margot Kuitems, demostren que els europeus eren presents al continent americà fa mil anys.

L’equip ha tret les seues conclusions gràcies a la datació per radiocarbono d’objectes de fusta descoberts en un jaciment arqueològic de Terranova, que podria ser el primer registre conegut d’éssers humans que va creuar d’Europa Amèrica.

En concret, van analitzar tres trossos de fusta, procedents de tres arbres diferents, que, segons els científics, procedien de contextos arqueològicament atribuïbles als vikings.

"Cada una d’ells presentava clares evidències de tall i llescat amb fulles de metall, un material que no produïa la població indígena," assenyala el comunicat de la Universitat de Groninga.

La data exacta -1021- es va poder determinar perquè l’any 992 es va produir una enorme tempesta solar que va provocar un clar senyal de radiocarbono als anells dels arbres de l’any següent.

"L’augment de la producció de radiocarbono que es va produir entre 992 i 993 s’ha detectat en els registres d’anells d’arbres de tot el món", afirma Michael Dee, director de la investigació.

El nombre d’expedicions vikingues a Amèrica i la durada de la seua estada sobre l’Atlàntic continuen sent desconegudes.

Totes les dades actuals suggereixen que aquest afany va ser de curta durada i és probable que el llegat cultural i ecològic d’aquesta primera activitat europea a les Amèriques hagi estat petit.

No obstant, les proves botàniques de L’Anse aux Meadows han confirmat que els vikings van explorar terres més al sud de Terranova.

L’any 1021 és el més antic en el qual es pot demostrar científicament la presència europea a Amèrica, recalca la universitat, per a la qual les dates anteriors de la presència vikinga a Amèrica s’han basat en gran manera en les sagues islandeses.

Aquestes van començar -afegeix- com històries orals i només es van escriure segles després dels esdeveniments que descriuen.

Encara que contradictòries i de vegades fantasioses, les sagues també suggereixen que es van produir trobades, tant violentes com amistoses, entre els europeus i els indígenes de la regió.

Tanmateix, s’han trobat poques proves arqueològiques que confirmin aquests intercanvis, apunta la universitat. 

tracking