SEGRE

La crisi dels microxips ja afecta els electrodomèstics

La majoria dels electrodomèstics que més gasten són a la cuina.

Aquests són els electrodomèstics que més consumeixen

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La indústria de l’automòbil és fins ara la més afectada pel desproveïment mundial de microxips. En funció del model de cotxe desitjat, les entregues ja superen els sis mesos de demora i durant l'any llarg que fa que dura aquesta crisi s’han deixat de fabricar al món més de vuit milions de vehicles.

Però el desproveïment s’estén a tots els àmbits, des de la telefonia a l’electrònica de consum (tauletes i videoconsoles) i ja arriba a les cuines, que comencen a veure com s'endarrereixen les entregues d’electrodomèstics entre dos i quatre mesos, perquè els fabricants també s’estan veient obligats a parar.

La caiguda de la producció ja impacta al mercat, malgrat els missatges tranquil·litzadors que arriben des de la gran distribució. "No hi haurà un problema de desproveïment de rentadores o neveres, però sí en productes concrets, que s’accentuarà els més components que depenguin de tercers", expliquen des d’Aecoc, l’associació nacional que agrupa productors, fabricants i distribuïdors de les principals cadenes de sectors que van des del gran consum a l’electrònica. "Encara no ho està vivint el consumidor general, però si es manté l’escassetat, probablement sí", consideren.

Applia España, la patronal del sector de fabricants i distribuïdors, apunta que davant de l’escassetat de xips "els fabricants s’estan concentrant als productes que requereixen menys components de tercers per garantir que la planta sigui operativa i facilitar entregues al proveïdor, posant-se'l fàcil". Afegeixen que "hi ha marques que tenen demores de fins dos mesos i el normal és una o dos setmanes. Especialment els integrables".

D’altra banda, l’augment de la demanda de videojocs, el teletreball i els problemes de la cadena de subministrament mundial han portat els fabricants a elevar el preu dels productes en funció de la demanda, repercutint els costos addicionals sobre el client.

"S’espera que els augments de preus afectin tot el que tingui pantalla, ja siguin smartphones, televisors, ordinadors portàtils o qualsevol altre producte que hagi d’ocupar una part de la producció mundial de plafons|panells (smartwatchs, reproductors Hi Fi i fins i tot rentadores o neveres intel·ligents). Si a això se li suma l’escassetat de xips que utilitzen també tots aquests productes,  l’augment de preu és encara més gran", afirma la consultora analista de mercat NPD Group. Això explica que els televisors hagin experimentat des de començament d’any una pujada de preus de fins a un 30 %.

Hi pot haver desproveïment en els dos grans períodes de vendes que s’aproximen, com són el Black Friday i Nadal? Des de l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (Anged) rebutgen aquesta possibilitat i remarquen que les empreses que la integren, entre les quals es troben El Corte Inglés, Alcampo, Carrefour, Ikea, Costco o MediaMarkt, no han notificat cap problema en aquest sentit. "Les empreses s’han anticipat i han comprat amb temps per evitar-se problemes en el futur. A més tenien molt estoc perquè venien d’una etapa de 18 mesos amb vendes sota mínims", recalquen.

tracking