SEGRE

ASTRONOMIA ESDEVENIMENTS

La pluja d'estrelles dels Oriònids arriba al punt àlgid debilitada per la lluna plena

La pluja d’estrelles va començar a veure’s a començaments de mes.

La pluja d’estrelles va començar a veure’s a començaments de mes.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El pic màxim de la pluja d’estrelles dels Oriònids va començar ahir i es prolongarà fins demà, si bé l’observació es complica aquest any per la lluna plena. Aquests meteors tenen origen en el famós cometa Halley. Cada any, des de mitjans fins a finals d’octubre, la Terra passa a través d’un corrent de runa polsegosa que prové d’aquest cometa i el cel, abans de l’alba, pot il·luminar-se amb un desplegament d’estrelles fugaces.

L’astrofísic lleidatà Kike Herrero explica que “l’activitat d’aquesta pluja d’estrelles és més aviat baixa i, al punt més àlgid, es poden veure al voltant de 10-20 meteors per hora, si bé aquest any no és òptim per a l’observació a causa de la lluna plena”. En aquest sentit, Herrero recomana buscar un lloc allunyat de la contaminació lluminosa i “observar la part del cel més allunyada de la Lluna”. Els meteoroides del cometa Halley travessen l’atmosfera de la Terra desplaçant-se a al voltant de 238.000 quilòmetres per hora.

La velocitat és important perquè els meteors ràpids tenen tendència a explotar. Ocasionalment, les boles de foc deixen corrents de runa incandescent que dura diversos minuts. Tals filaments de “fum de meteor” adopten formes recargolades.

tracking