SEGRE

TROBALLES ARQUEOLOGIA

Confirmen que la domesticació d'aquest animal va ser fa 4.200 anys al nord del Caucas

Confirmen que la domesticació d'aquest animal va ser fa 4.200 anys al nord del Caucas || En un estudi internacional amb participació de la UdL

El Grup d’Investigació Prehistòrica de la UdL treballant en el jaciment dels Vilars d’Arbeca.

El Grup d’Investigació Prehistòrica de la UdL treballant en el jaciment dels Vilars d’Arbeca.UDL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els ascendents dels actuals cavalls domèstics provenen de les estepes pòntiques, al nord del Caucas, i no de la cultura Botai de l’Àsia central, com es pensava fins ara. Així ho ha confirmat una investigació internacional en què han participat el Grup d’Investigació Prehistòrica i l’equip d’investigació Sigarra de la Universitat de Lleida. L’estudi genètic més gran realitzat fins ara, que acaba de publicar la revista Nature, conclou que els èquids domesticats fa 4.200 anys van substituir un altre tipus de cavalls existents en aquell moment, fins i tot als primers domats un mil·lenni abans, fa 5.500 anys a Àsia, i es van estendre ràpidament.

Un equip de 162 investigadors de 114 institucions de 30 països ha col·laborat en aquest projecte que ha permès identificar els orígens genètics, geogràfics i temporals dels cavalls domèstics moderns. Per fer-ho, han seqüenciat el genoma de 273 restes de cavalls que van poblar diverses regions d’Euràsia en un arc cronològic que s’estén entre els anys 50.000 i el 200 aC, incloent-hi mostres dels jaciments dels Vilars d’Arbeca i Sigarra (Anoia). L’investigador principal i responsable del projecte, Ludovic Orlando, assegura que “l’explosió demogràfica d’aquests èquids no té cap equivalent en els últims 100.000 anys.

Va ser llavors quan vam agafar el control de la reproducció de l’animal i els vam produir en massa”. Així, els DOM2 van substituir totes les poblacions locals de cavalls entre els anys 1.500-1.000 aC. Els jaciments catalans han aportat el 60 per cent de la mostra genètica d’equins peninsulars de l’estudi. Totes les restes van ser estudiades al laboratori d’Arqueologia de la UdL, abans de l’anàlisi genètica a França.

Les restes trobades als Vilars d’Arbeca, peça clau de l’estudi

El jaciment dels Vilars d’Arbeca, on s’han documentat inhumacions de fetus de cavalls úniques a tota la mediterrània protohistòrica, “aporta l’evidència més antiga fins al moment de l’arribada dels cavalls DOM2 a la península Ibèrica datada del segle VII aC”, destaca la investigadora de la UdL Ariadna Nieto Espinet. Aquest llinatge es correspon genèticament amb el dels cavalls domèstics moderns.

Actualment, un dels fetus d’èquid dels Vilars està exposat al Museu d’Arqueologia de Catalunya, a la capital catalana.

tracking