SEGRE

El truc de les marques al súper perquè paguis més sense adonar-te'n

Un supermercat

Un supermercatEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Reduir els envasos, els gramatges i les quantitats per ajustar el preu dels aliments a la situació de mercat. El resultat és que paguem el mateix preu però hi ha menys quantitat de producte, per la qual cosa realment, l’estem pagant més car.

Diversos fabricants recorren a l’estratègia de disminuir d’un 5 a un 10% el contingut de l’envàs per emmascarar grans pujades de preus o aparentar majors rebaixes, segons va denunciar ahir en una nota l’associació de consumidors OCU. Així, davant de les fortes pujades de preus, alguns fabricants de gran consum opten per aquesta estratègia per evitar que baixi la demanda amb una tendència cada vegada més estesa, que afecta també les categories d’higiene i drogueria.

"Els preus poden estar pujant més del que sembla", alerten des de l’OCU. En el recent estudi de preus de supermercats, l’associació de consumidors ja va avisar de pujades en un 55% dels productes analitzats, però també de rebaixes en el 45% restant. "Es tracta d’una dada una mica enganyosa perquè entre aquests productes més barats en trobem alguns en els quals les baixades són només aparents, ja que oculten un fenomen curiós: no baixa el preu, sinó que baixen els pesos", indiquen des de l’OCU. En conseqüència, l’associació de consumidors destaca que en tenir en compte aquests canvis en el pes i/o en el gramatge, els preus dels productes de marca de fabricant passarien de registrar una pujada mitjana de l’1,1% inicialment quantificada a l’informe de supermercats a una 1,8% real si s’inclouen aquesta rebaixa de volum.

"L’evolució mitjana dels preus de 2020 a 2021 ja suposa una pujada del 0,6% a la nostra cistella OCU, de manera que la incidència d’aquesta pràctica sobre els preus no és residual", diu la nota. Fa uns mesos, l’OCU denunciava també que el format gran, familiar o d’estalvi no sempre és més barat que un de petit i que de vegades, fins i tot és més car.

L’OCU deixava clar que havia comprovat que el que abonem per envasos de format estalvi pot arribar a ser fins a un 82% més car. Davant d’aquesta situació, el més aconsellable és mirar el preu per unitat de mesura (quilo, litre, per dosi, per llauna, etc), "que és una dada obligatòria" de cara a informar millor el client.

A més, l’associació de consumidors vaticina futures pujades de preu per l’encariment de l’energia, però també de les matèries primeres. "Les cadenes consideraran que l’esmentada pujada passa de ser un cost variable a un de més fix, la qual cosa els empenyerà, amb gairebé tota seguretat, a apujar els preus", va apuntar la portaveu de l’OCU, Ileana Izverniceanu. La indústria alimentària ja va avisar ahir en un comunicat que l’actual 'tempesta perfecta' per l’encariment de l’electricitat, la pujada de les matèries primeres i el col·lapse del transport marítim i terrestre suposen una amenaça per al sector.

Els fabricants d’aliments i begudes passen per una situació delicada derivada per aquest increment inflacionista, així com per les dificultats d’aprovisionament.  Algunss aliments necessiten energia per a la seua transformació, però una gran majoria també depenen de l’electricitat per a la seua refrigeració, així com per a la seua distribució o transport des de les fàbriques als establiments de venda.

L’increment del preu de l’energia al mercat a l’engròs ja s’ha traslladat a la cistella de la compra amb pujades ja confirmades en productes com la llet, els ous o les carns amb alces de preus per sobre del 5%, segons ha comprovat l’OCU. Els supermercats tampoc no poden triar trams horaris per estalviar al rebut de la llum. Els locals de distribució pateixen un desemborsament d’en electricitat molt alt per la il·luminació durant les hores d’obertura, però també per la utilització de cambres frigorífiques durant les 24 hores del dia.

tracking