SEGRE
Quan és el canvi d'hora d'octubre a Espanya?

Quan és el canvi d'hora d'octubre a Espanya?

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des de l'octubre de 1996 es canvia l’hora l’últim diumenge d’octubre, per començar amb l’horari d’hivern. Aquest any 2021 el canvi d’hora està previst per a la matinada de diumenge dia 31, moment en el que els rellotges analògics i digitals que no siguin intel·ligents hauran de retardar-se una hora. Per tant, en el moment en què les agulles del rellotge marquin les tres de la matinada, hauran de retardar-se una hora per tornar a marcar les dos.

A partir d’aquesta data, els qui matinin ho faran amb un cel més lluminós a costa de tardes més curtes. Aquesta modificació de l’horari s’aplica a tots els països de la Unió Europea, i va ser creat per ajustar la jornada laboral a les hores de llum natural.

Però serveix realment aquest canvi per estalviar en llum? Segons els experts, a trenc d’alba una hora abans hi ha més persones que poden disfrutar de més llum solar, fet que és beneficiós per a la salut. Segons l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia, IDAE per les seues sigles, les llars espanyoles estalvien amb aquesta mesura una mitjana de 6 euros de llum al mes, el que representa aproximadament un 5%, o el que és el mateix, uns 300 milions d’euros d’estalvi.

El canvi a l’horari d’hivern pot portar alguns símptomes, especialment en la població més vulnerable, com|com a nens o persones grans. Aquests van des de la somnolència o cansament a la falta d’atenció.

Encara que fa tres anys els països de la Unió Europea van votar si acabar o no amb el canvi d’hora, la realitat és que es continua debatent si és necessari i útil unificar-lo o si ha de deixar cada Estat que s’adapti al fus d’estiu o d’hivern segons li sigui més favorable. De moment, el març de 2022 encara caldrà tornar a ajustar el rellotge a l’horari d’estiu.

tracking