SEGRE

És possible una altra pandèmia al món?

L’estudi s’ha publicat a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences

Hospital improvisat a Oakland (Califòrnia) durant la pandèmia del 1918.

Hospital improvisat a Oakland (Califòrnia) durant la pandèmia del 1918.EDWARD A. ROGERS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Experts de la Universitat de Pàdua, a Itàlia, van estudiar la propagació de malalties a tot el món durant els últims quatre-cents anys per predir el risc futur. Van descobrir que, estadísticament, les pandèmies extremes, com la que hem viscut recentment, no són tan rares com crèiem, i que la pròxima podria tenir lloc el 2080.

Segons l’estudi, la probabilitat és del 2% en qualsevol any. Per exemple, una persona nascuda l’any 2000 tindria al voltant d’un 38% de possibilitats d’experimentar una pandèmia, i n’experimentarà una altra quan compleixi seixanta anys. L’equip també va descobrir que la probabilitat de patir una altra pandèmia està augmentant i que hauríem d’estar més ben preparats per al futur.

La metodologia que van utilitzar els investigadors va ser partint de mètodes estadístics per mesurar l’escala i la freqüència dels brots de malalties com la pesta, la verola, el còlera i el tifus. Els resultats van mostrar una variabilitat considerable en la velocitat a què van passar les pandèmies en el passat, però també van trobar patrons en la freqüència dels brots. Això els va permetre predir la possibilitat que ocorreguessin novament a escala similar.

"Entendre que les pandèmies no són tan rares hauria d’augmentar la prioritat dels esforços per prevenir-les i controlar-les en el futur", assegura William Pan, de la Universitat de Duke.

tracking