SEGRE

EDUCACIÓ INVESTIGACIÓ

L'IRBLleida obre la ciència als joves

Posa en marxa per primera vegada tallers dirigits a alumnes de Secundària perquè coneguin de prop la investigació biomèdica || Hi participaran més de 800 estudiants i 13 centres lleidatans

Fotografia de grup dels 54 alumnes de l’Institut de Seròs que van estrenar ahir la nova iniciativa de l’IRBLleida.

Fotografia de grup dels 54 alumnes de l’Institut de Seròs que van estrenar ahir la nova iniciativa de l’IRBLleida.IRBLLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), amb la col·laboració de la Fundació La Caixa i el departament d’Educació, ha posat en marxa l’organització de tallers dirigits a estudiants de Secundària per atansar la investigació biomèdica que es portarà a terme a les comarques lleidatanes i fomentar vocacions científiques. Ahir es van dur a terme els primers tallers, en els quals van participar 54 alumnes de 3r i 4t de l’ESO de l’Institut de Seròs. Van ser els primers d’un total de 840 estudiants que passaran per aquests tallers científics fins al pròxim 27 de maig, amb un total de 13 centres educatius de tota la província.

Els tallers es faran els divendres, de 10 a 12 hores, i el pròxim acollirà estudiants del Pont de Suert i Cervera, entre d’altres. Als tallers, els alumnes participen en dos seccions. Una de destinada a explicar-los de forma detallada què és la investigació biomèdica i la tasca que porten a terme els professionals de l’IRBLleida.

Per fer-ho, s’utilitzen exercicis pràctics i preguntes que porten els alumnes a debatre, analitzar i reflexionar sobre la importància de la investigació per millorar la salut de les persones. En la part més pràctica, els alumnes s’endinsen en l’anàlisi de l’ADN, i arriben fins i tot a poder veure de prop el seu. Els estudiants poden posar en pràctica i compartir els conceptes impartits a les aules.

En aquest sentit, Mercè López, professora de Biologia d’ESO i Batxillerat a l’Institut de Seròs, va explicar ahir que aquests tallers són una “oportunitat molt important” perquè els alumnes coneguin de prop què és un centre d’investigació biomèdica, sobretot en el context de pandèmia. “Estan més acostumats a sentir informacions sobre la salut i amb aquesta experiència poden posar en pràctica aquests conceptes en un centre d’investigació real”, va assenyalar. López també va destacar la possibilitat de despertar vocacions en els alumnes.

“Poden veure si és una opció de futur per a ells”, va dir.

Visibilitzar el paper de la dona en la investigació

Lluitar contra la desigualtat en el camp de la ciència i la investigació també és un dels objectius que persegueixen aquests tallers, per la qual cosa l’IRBLleida destaca que el 60 per cent del personal són dones. Els professors, per la seua banda, destaquen que és una eina més per erradicar els estereotips masclistes.

Fotografia de grup dels 54 alumnes de l’Institut de Seròs que van estrenar ahir la nova iniciativa de l’IRBLleida.

Fotografia de grup dels 54 alumnes de l’Institut de Seròs que van estrenar ahir la nova iniciativa de l’IRBLleida.IRBLLEIDA

tracking