SEGRE

Rècord de CO2 a l'atmosfera el 2020 malgrat la pandèmia

Els nivells de diòxid de carboni són ja un 149 % superiors als de l’era preindustrial

Imatge d'arxiu del secretari general de l'OMM, el finlandès Petteri Taalas.

Imatge d'arxiu del secretari general de l'OMM, el finlandès Petteri Taalas.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La concentració a l’atmosfera de diòxid de carboni (CO2), el principal gas amb efecte d’hivernacle, va marcar un nou rècord i es va situar en 413 parts per milió el 2020, malgrat la relativa reducció de noves emissions que va provocar la pandèmia, ha alertat aquest dilluns la Organización Meteorológica Mundial (OMM). A pocs dies que comenci la Cimera del Canvi Climàtic de Glasgow, l’OMM va advertir que els nivells de CO2 a l’atmosfera són ja un 149 % superiors als de l’era preindustrial, i atesa la llarga durada d’aquest gas poden contribuir a un augment de les temperatures durant dècades, fins i tot aconseguint emissions netes zero.

L’agència de l’ONU també va vaticinar que al terme del 2021 les concentracions de CO2 tornaran a marcar nivells rècord, i en aquest sentit mesuraments realitzats a meitat d’any en observatoris com els de Tenerife (Espanya) i Hawaii (EUA) van registrar concentracions de fins 419 parts per milió. "Hem de replantejar-nos els nostres sistemes industrials, energètics i de transport, tot el nostre mode de vida", va declarar el secretari general de l’OMM, el finlandès Petteri Taalas, en presentar les noves dades, amb les quals l’agència espera influir en els compromisos que la comunitat internacional adopti a Glasgow.

"Molts països estan ara fixant objectius de neutralitat de carboni, i és d’esperar que en la COP26 de Glasgow hi hagi un dramàtic augment en aquests compromisos", va analitzar Taalas, que va asseverar que els canvis "són viables econòmicament i tècnicament, i no hi ha temps que perdre per adoptar-los".

L’informe de l’OMM també va destacar que els nivells d’altres gasos amb efecte d’hivernacle, com el metà (CH4) i l’òxid de nitrogen (N2O), equivalen respectivament a un 262 % i un 123 % dels que s’estima hi havia el 1750, abans que les activitats humanes alteressin l’equilibri natural. "Al ritme actual d’augment de concentracions de tots aquests gasos, veurem un augment temperatura molt més gran que els objectius d’1,5 o 2 graus de l’Acord de París", va predir Taalas.

La paralització d’importants sectors de l’economia global el 2020 a causa de la pandèmia i les consegüents mesures sanitàries (confinaments, tancaments de fronteres, etc) van produir una reducció temporal de noves emissions de CO2, entre elles un 5,6 % menys de les derivades dels combustibles fòssils. Tanmateix, segons l’OMM això "no va tenir un efecte discernible en els nivells de gasos amb efecte d’hivernacle", si bé el creixement anual de la concentració de CO2 (un 0,6 % més davant els mesuraments de 2019) va ser lleugerament menor que a l’exercici anterior.

tracking