SEGRE

LLEIDA Y COMARCAS

Salut estudia el certificat Covid en restaurants, gimnasos i cultura

Els propers dies seran clau per decidir-ho per l'arribada de la variant delta plus i el fred || El Comitè Assessor descarta treure ara la mascareta als col·legis

Imatge d’arxiu del gimnàs Trèvol de Lleida.

Imatge d’arxiu del gimnàs Trèvol de Lleida.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Comitè Científic Assessor del departament de Salut en matèria de la Covid-19 proposa estendre el certificat Covid –ara s’aplica a l’oci nocturn– a restaurants, espais culturals o gimnasos si la incidència de la pandèmia segueix en augment davant de l’arribada de la nova variant delta plus i per un augment de l’ús d’espais interiors pel fred. De moment, s’han detectat cinc casos d’aquesta soca i s’està estudiant si és més contagiosa o si resisteix a les vacunes. La presidenta del Comitè, la doctora Magda Campins, va explicar que les properes dos setmanes seran “decisives” per valorar-ho.

En tot cas, va afirmar que l’ampliació del certificat, que indica si una persona està vacunada, té una prova negativa o ha passat la Covid-19 en els últims sis mesos, és “probablement” el “pròxim pas” per evitar aplicar restriccions. De fet, va assenyalar que aquesta mesura té menys impacte econòmic que tancar o restringir horaris, opcions que va remarcar que no són sobre la taula.La doctora va apuntar que el Comitè –creat a proposta del conseller de Salut, Josep Maria Argimon– està treballant en un informe per a Salut on es plantejarà en quin moment seria recomanable ampliar els espais on caldria utilitzar el certificat Covid. I és que va assenyalar que s’atansa una època de l’any “complicada”, amb moltes més interaccions en espais interiors a causa de l’arribada del fred.

“Hem de ser molt prudents i no ens hem de relaxar massa.” També va indicar que, a diferència del Regne Unit, Catalunya té un índex més gran de vacunats (el 74,1 per cent dels catalans estan immunitzats davant el 68 per cent dels britànics), la qual cosa pot afavorir que aquesta nova variant delta tingui una menor incidència a Catalunya.Finalment, davant de la petició d’Argimon de valorar treure la mascareta a les escoles, Campins va indicar que “no serà aviat”. “La meua opinió personal és que de moment no es treguin mascaretes a les aules interiors. No seria prudent”.

Rússia insta a vacunar-se després de superar els 230.000 morts

La cap sanitària russa, Anna Popova, va apressar ahir els russos a vacunar-se contra la Covid durant la setmana de vacances retribuïdes imposada pel president rus, Vladímir Putin, per frenar la nova onada de contagis que supera els 35.000 casos diaris. “Cal aprofitar aquests set dies per vacunar-se. És l’única manera de frenar la propagació [del virus]. No n’hi ha cap altra”, va dir a la televisió pública.

Les autoritats de Rússia van notificar que el país ha depassat el llindar dels 230.000 morts després de registrar 1.072 defuncions en les últimes 24 hores, només tres menys que el dia anterior, quan hi va haver rècord de decessos. La majoria de casos es detecten a la capital i a Sant Petersburg.

Doble vacuna, contra la grip i la Covid, a més de 59.000 lleidatans

El departament de Salut comença a administrar avui la vacuna de la grip i la de la tercera dosi de la Covid a 59.127 lleidatans majors de 70 anys, amb una punxada a cada braç.

Fins al moment, 5.874 lleidatans ja han rebut la tercera dosi, ja que fa setmanes es va inocular a usuaris de les residències i a persones immunodeprimides. De fet, el perfil de persones ingressades per la Covid és de gent gran o amb un sistema immune feble, ja que amb el pas del temps perden anticossos.Amb tot, la campanya de la grip va dirigida a majors de 60 anys, 114.738 persones a Lleida.Així mateix, Salut va notificar ahir 16 contagis a Lleida, 15 a Ponent i un al Pirineu. El nombre d’ingressats al pla era de 19 (-1) i 5 persones seguien a l’UCI.

Al Pirineu hi havia 4 (+1) hospitalitzats més. Respecte a les taxes, es va registrar un lleu descens i al pla, el risc de rebrot era de 103 punts (-4) i l’Rt va baixar a un 1,17. Al Pirineu, el rebrot era de 89 punts (-17) i l’Rt va baixar a 1,49.

A Catalunya es van notificar 235 casos, dos vícitimes mortals i 336 pacients ingressats (+5), 87 a la unitat de cures intensives. L’Rt es va mantenir en 1,16 i el risc de rebrot era de 52 punts (+1).

tracking