SEGRE

Els compradors de cotxes entre el 2006 i el 2013 poden tenir dret a una indemnització

Cotxes

Cotxes.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La majoria dels cotxes que es van vendre entre el 2006 i el 2013 podrien tenir dret a una indemnització. El motiu és que els principals fabricants de cotxes es van posar d'acord en aquests anys per compartir informació de les seves pràctiques comercials, segons una investigació de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència que acaba de ratificar el Suprem. Aquesta pràctica, que es coneix com a càrtel, està prohibida per les lleis espanyoles i europees.

Segons Competència, aquesta pràctica la van dur a terme gairebé totes les marques que venien cotxes a Espanya, que sumades agrupaven un 91% del mercat. Només s'ha lliurat de la multa Seat, perquè va delatar el càrtel, i Mazda, que no hi va participar. En total, se'ls ha imposat 130 milions d'euros de multa. I totes les marques, fins i tot els delators, haurien de fer front a les possibles responsabilitats que tinguin amb els usuaris, i indemnitzar-los pels diners que van pagar de més.

Els peritatges i estudis economètrics apunten que el sobrecost dels vehicles generat per pactes anticompetència dels fabricants va ser entre 2.000 i 9.000 euros, que ara es poden reclamar. Més de 10 milions de cotxes podrien estar afectats per aquestes pràctiques i, segons les estimacions del sector, cadascun d'ells hauria de rebre una indemnització del voltant del 10% o fins al 15% del que va costar el cotxe, tot i que ho haurà de decidir un jutge. Això, per a un cotxe de 25.000 euros són com a mínim 2.500 euros.

Les pràctiques dutes a terme pel càrtel van fer que disminuís la competència entre els diferents fabricants de cotxes, cosa que es va traduir en polítiques comercials menys agressives i "en un menor esforç a l'hora de distingir-se de les altres empreses, per exemple, proporcionant a els seus clients serveis de més qualitat", segons va reconèixer la CNMC, que apuntava també que per als consumidors, flotistes o empreses de VTC, va suposar, entre altres coses, gaudir de menors descomptes en la compra dels seus vehicles i utilitzar els serveis de postvenda, reparació o manteniment.

Qualsevol persona física o jurídica, de forma individual o col·lectiva, pot reclamar aportant la màxima documentació, i és imprescindible la factura de compra, l'acreditació del pagament del lloguer o lísing d'un vehicle o imports pagats per a reparacions, a més de la fitxa tècnica i els contractes. Ja hi ha diverses plataformes que s'han posat en marxa per emprendre demandes en grup.

tracking