SEGRE

EDUCACIÓ DEMOGRAFIA

Els dos Pallars i l'Alta Ribagorça, entre les comarques de Catalunya que tenen més població amb educació superior

Els dos Pallars i l'Alta Ribagorça, entre les comarques de Catalunya que tenen més població amb educació superior || Un 39%, davant del 34% dels habitants del pla de Lleida

Imatge d'arxiu del campus de la UdL a Cappont.

Imatge d'arxiu del campus de la UdL a Cappont.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’estadística publicada ahir per l’Institut d’Estadística de Catalunya sobre el nivell d’estudis de la població el 2019 indica que les comarques del Pirineu lleidatà compten amb un percentatge d’habitants més gran amb estudis superiors en comparació amb els que viuen al pla de Lleida. Així, el 39% de la població de l’Alt Pirineu i Aran té una educació superior, davant el 34% dels habitants de Ponent. Per sexes, les dones tenen millor formació, al representar el 41,3% de la població amb estudis superiors, 12 punts per sobre dels homes.

Les dades destaquen que el Pallars Sobirà és la segona comarca catalana amb un percentatge d’habitants més gran amb estudis superiors, del 46,5%, seguida pel Pallars Jussà, amb 41,7%, i l’Alta Ribagorça, del 41,5%. Sobre això, el catedràtic en Sociologia de la Universitat de Lleida, Jordi Garreta, destaca que aquestes tres comarques presenten un alt percentatge de dones titulades davant dels homes. En el cas del Sobirà, la diferència és d’11 punts i mig, semblant al del Jussà, mentre que a l’Alta Ribagorça la diferència entre dones amb estudis superiors és de 12,1 punts més elevada que en els homes.

Garreta assenyala que “ha existit i continua existint una aposta ferma de les famílies d’aquestes comarques perquè els seus fills obtinguin estudis universitaris com una estratègia de millora socioeconòmica i de mobilitat social”.Garreta afegeix que “una part de les persones formades que resideixen en aquestes comarques han pogut treballar en ocupacions que corresponen al seu nivell educatiu, freqüentment relacionades amb els serveis prestats per les administracions públiques, sanitat i assistències o educatius”. En aquesta línia, el sociòleg de la UdL remarca que “un dels factors de reducció de la població està lligat a aquesta falta d’oportunitats per a aquells joves que havent-se format no poden traduir el seu esforç en un treball a la seua comarca de residència i es veuen abocats a desplaçar-se a nuclis de població més grans i amb més oportunitats”.

Més de 73.600 lleidatans tenen estudis primaris com a màxim

El 19,9% de la població lleidatana té com a màxim educació primària, fins a un total de 73.621 persones.

Segons les dades de l’Idescat, 1.170 lleidatans no saben llegir ni escriure (0,31% del total) i uns altres 17.301 tenen l’educació primària incompleta, la qual cosa representa el 4,67% del total. Així mateix, el 31,7% compten amb la primera etapa educativa secundària (ESO o similar) i el 21,6% amb la segona etapa d’educació secundària. Només l’1,8% de la població té un màster, dels quals sis de cada deu són dones, i un 0,63%, un doctorat, amb més proporció entre els homes.

tracking