SEGRE

Una tesi sobre subproductes de cafè guanya el premi de la Càtedra AgroBank de la UdL

Una tesi sobre subproductes de cafè guanya el premi de la Càtedra AgroBank de la UdL

Una tesi sobre subproductes de cafè guanya el premi de la Càtedra AgroBank de la UdLUniversitat de Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La doctora per la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) Amaia Iriondo De Hond ha guanyat amb un treball sobre l’aprofitament dels subproductes del cafè com a ingredients alimentaris el premi a la millor tesi doctoral que atorga anualment la Càtedra AgroBank Qualitat i Innovació al sector agroalimentari de la Universitat de Lleida (UdL), dotat amb 5.000 euros.

La tesi guanyadora, en la cinquena edició del premi, dirigida per la investigadora de l’Institut d’Investigació en Ciències de l’Alimentació (UAM-CSIC), María Dolores del Castillo Bilbao, planteja buscar noves aplicacions als residus del cafè per "reduir la contaminació, combatre la fam, augmentar els ingressos i millorar la seguretat alimentària, sobretot als països més pobres del món", ha informat la UdL aquest dimecres en un comunicat.

El treball, titulat 'Validació de subproductes de cafè com a ingredients alimentaris per a una nutrició i salut sostenible', conclou que el pergamí podria reemplaçar al plàstic en envasos intel·ligents d’aliments; mentre la closca, la pellofa i els pòsits del cafè es podrien utilitzar com a ingredients alimentaris per al consum humà. Amaia Iriondo De Hond planteja que la coberta i la pellofa del gra de cafè aporten fitoquímics i fibra dietètica antioxidant.

A la seua tesi, explica també que la pellofa és baixa en greixos i font de proteïna, potassi, magnesi, calci i vitamina C i assenyala que, a més dels usos alimentaris, també tindria tecnològics, ja que les melanoïdines que conté es poden utilitzar com a colorant natural.

El treball afirma que els pòsits també són rics en fibra dietètica i acceleren de forma aguda la motilitat intestinal, "amb potencial per prevenir l’esteatosi hepàtica o fetge gras, per la seua alta capacitat de retenció de greix."

REDUCCIÓ D’ADDITIUS SINTÈTICS EN ALIMENTS

El jurat ha concedit l’accèssit de 1.000 euros a una tesi sobre la reducció d’additius sintètics als aliments d’origen animal, desenvolupada per la investigadora de la Universitat de Murcia Lorena Martínez Zamora. En la convocatòria d’aquest any s’han presentat 53 candidatures des d’onze comunitats autònomes, un 43% més que en l’última edició, un 62% de treballs han estat realitzats per dones i un 38% per homes, segons el director de la Càtedra AgroBank-UdL, Antonio Ramos.

Els premis s’han entregat aquest dimecres en la Jornada de la Càtedra AgroBank, a l’Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de Lleida.

La trobada, presidida pel director de AgroBank, Carlos Seara, el director de la Càtedra AgroBank-UdL i la vicerectora d’Investigació i Transferència de la Universitat de Lleida, Olga Martín Belloso, ha recuperat aquest any el seu format presencial després que el 2020 es fes només per Internet a causa de la crisi sanitària del Covid-19.

tracking