SEGRE

El canvi d'hora pot originar trastorns del son, estrès, inflamació i dany mitocondrial

El canvi d'hora pot originar trastorns del son, estrès, inflamació i dany mitocondrial

El canvi d'hora pot originar trastorns del son, estrès, inflamació i dany mitocondrial

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El canvi d’hora pot originar trastorns del son, estrès, inflamació i dany mitocondrial, segons asseguren els experts que participen avui en el seminari web organitzat per Laboratoris Arkopharma i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Madrid. A la matinada del proper 31 d’octubre el rellotge haurà de retardar-se una hora per ajustar-se a l’horari d’hivern, però aquest canvi està completament desaconsellat per l’evidència científica disponible.

El doctor Darío Acuña, doctor en Medicina i Cirurgia i catedràtic de Fisiologia a la Facultat de Medicina de la Universitat de Granada i director de l’Institut Internacional de la Melatonina, ha explicat en aquest fòrum que el nou canvi d’hora pot provocar una ruptura del rellotge biològic intern o cronodisrupción. Aquesta dissociació entre el temps ambiental i el rellotge biològic influeix en l’organisme de molt diferents formes, amb “afectacions sobre el sistema immunològic, que provoquen malalties inflamatòries o un augment de la gravetat dels seus símptomes: al·lèrgies, artritis reumatoide i malalties relacionades amb l’envelliment”.

D’altra banda, l’expert també afirma que, quan s’ha produït el canvi d’hora, els esdeveniments cardiovasculars, amb un augment de l’estrès, es produeixen majoritàriament al matí.

Melatonina per reparar el rellotge biològic

Davant d’aquest risc múltiple per a la salut, el doctor Acuña comenta l’existència de consensos internacionals que recomanen la melatonina com la primera pauta de tractament davant una alteració del son|somni, ajudant a reparar els danys al rellotge biològic.

“La melatonina manté l’homeòstasi de l’organisme regulant i sincronitzant els ritmes circadiaris de totes les cèl·lules, ajustant-los al rellotge biològic central,” assenyala el metge. “La melatonina extrapineal, el paper de la qual és principalment antioxidant, controla els radicals lliures a la cèl·lula evitant el dany oxidatiu, mentre regula l’activitat del sistema immunitari, evitant una excessiva resposta d’aquest”, afegeix.

Per a aquest expert, les propietats de la melatonina la fan fonamental en el control de l’estat de salut de qualsevol ésser viu, animal i vegetal. “La producció de melatonina es redueix amb l’edat, i això fa que desapareguin els seus efectes cronobióticos i també les seues propietats protectores cel·lulars. Per això, davant de qualsevol situació que es desviï de la normalitat, incloent alteracions del son|somni i altres patologies, l’ús de melatonina és fonamental”.

“Com que la melatonina té una vida molt curta, no s’acumula en l’organisme ni té efectes secundaris, per la qual cosa es pot utilitzar a qualsevol edat”, conclou.

Problemes de son|somni a Espanya

La Societat Espanyola del Son (SES) destaca en un informe recent que, a Espanya, més del 22% de la població té problemes de son i la xifra arriba a superar l’11% entre els afectats per insomni. L’esmentat informe assenyala la melatonina com un dels principals inductors i responsables del manteniment del son|somni.

El nou horari d’hivern comporta l’augment de l’ús de llum artificial en el dia a dia, ja que a partir d’ara es farà fosc abans. Segons l’estudi de la SES, “la innecessària exposició a la llum, abans i durant el son nocturn, pot causar problemes de salut, entre els quals es troben les alteracions del son.” A més, la llum emesa per dispositius electrònics utilitzats abans de l’horari habitual de dormir produeix un retard en la secreció de melatonina, demora l’inici del son i disminueix la vigilància al matí.

tracking