SEGRE

VOLCÀ LA PALMA

VÍDEO: Impressionants imatges de la boca principal del volcà de La Palma des de l'aire

Una de les colades, a 86 metres del mar, i una altra destrueix noves edificacions

Una de les colades, a 86 metres del mar, i una altra destrueix noves edificacions

Una de les colades, a 86 metres del mar, i una altra destrueix noves edificacionsEFE/ Miguel Calero

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una de les colades de lava que emergeix de l’erupció volcànica de Cumbre Vieja, a La Palma, la número set, es troba 86 metres del mar mentre que una altra, la número tres, ha ocasionat nous danys en edificacions.

El director tècnic de Pla de Prevenció de Risc Volcànic, Miguel Ángel Morcuende, i la directora a les Canàries del Instituto Geográfico Nacional, María José Blanco, han explicat l’evolució de les diferents colades, que han destruït al seu pas 2.183 edificacions i 113 es troben en risc.

Morcuende ha lamentat que en les últimes hores la colada tres ha arrasat noves edificacions i s’ha parat 20 metres del camí d’Aniceto i pot afectar la pista que s’utilitza per arribar a port Naos.

No obstant, ha confiat que en "engolir" el que ha trobat al seu camí, avançarà més lentament. 

Aquesta colada s’ha mogut en les últimes hores a uns 20 metres per hora i està en una zona intermèdia de la zona afectada en direcció a Puerto Naos, però a bastanta distància d’aquest nucli turístic, evacuat des que va començar l’erupció.

Respecte a la colada número vuit, la que afecta el barri de La Laguna, el director tècnic del Pevolca ha indicat que, encara que es troba aturada des de fa dies, és impossible que els veïns evacuats puguin tornar a les seues cases, ja que "penja d’un fil" la possibilitat que rebi noves aportacions magmàtiques.

Sobre l’arribada al mar de la colada número set, Morcuende ha assenyalat que no se sap quan es produirà, però ha subratllat que ja està preparat l’operatiu per avisar els veïns de barris de Tazacorte que hauran de fer confinament per la previsible emissió d’àcid clorhídric.

Els avisos a la població per la qualitat de l’aire s’han convertit en una de les prioritats del Pevolca en els últims dies, i està preparant un sistema de semàfors amb mesures específiques de protecció per facilitar la comprensió de les diferents alertes.

En els últims dos dies la presència de diòxid de sofre ha superat els llindars d’avís en episodis registrats a l’estació de Puntagorda, municipi situat al nord de Tazacorte, El Paso i Los Llanos de Aridane i més allunyat del volcà, una situació per a la qual el Pevolca encara busca explicació.

Dimecres, el llindar de diòxid de sofre es va superar en tres ocasions entre les 9 i les 11 hores i també es va superar el valor límit diari, encara que aquest dijous la tendència és a la baixa, igual com en la resta d’estacions mesuradores.

En tot cas, almenys durant les pròximes 36 a 48 hores es preveu que el vent continuï bufant des del nord, el que allunya i dispersa el plomall de cendres cap al sud-oest i l’oest, situació favorable per a l’operativitat de l’aeroport.

L’altura de la columna de gasos i cendres ha assolit en les últimes hores els 2.600 metres i l’emissió diària de diòxid de sofre ha baixat per quart dia consecutiu, fins les 16.350 tones diàries, encara que continua sent alta.

En els propers dies s’espera un nou debilitament de l’alisi i una entrada d’aire continental des del Sahara que podria repercutir en la qualitat de l’aire per la presència de partícules més important en suspensió.

La sismicitat, segons l’informe diari del Pevolca, es manté en els mateixos paràmetres que en dies anteriors, amb tremolors en profunditats mitjanes (de 10 a 15 quilòmetres) i altes (més de 20) i magnituds entorn de 3,5, amb la més gran de 4,8 en capes profundes, i intensitats de fins quatre.

La deformació del terreny registrada fa dos dies a l’estació geodèsica més propera al centre emissor ha revertit completament i en la resta d’estacions no hi ha deformacions, en tot cas deflacions.

María José Blanco ha dit que no hi ha consens sobre la causa d’aquesta deformació de deu centímetres, un "fenomen peculiar", ja que va ser molt local i superficial, només es va registrar en una estació, i ha apuntat que pot haver de veure que aquests mesuraments es realitzen just al costat o a sobre del sistema que alimenta de magma al volcà.

El director del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, ha detallat que la superfície coberta per la lava és de 905,46 hectàrees, 20,48 hectàrees més en 24 hores, i, segons dades del cadastre hi ha 1.293 edificacions destruïdes, dos més, de les quals 1.039 són d’ús residencial, 136 d’ús agrícola, 64 d’ús industrial, 29 de lleure i hostaleria, 11 d’ús públic i 14 d’altres usos.

El sistema de satèl·lits europeu Copernicus augmenta la xifra d’edificacions destruïdes a 2.183, mentre que unes altres 113 estan en risc, fins un total de 2.296 construccions afectades.

Dels més de 7.000 evacuats per l’avanç de la lava, n’hi ha 458 d’allotjats en hotels, quatre més que la vigília, i 44 persones dependents han estat allotjades en centres sociosanitaris.

tracking