SEGRE

Canvi d'hora: afectaran les noves tarifes de la llum a l'horari d'hivern?

Avançar o retardar el rellotge té efectes en el comportament humà.

Avançar o retardar el rellotge té efectes en el comportament humà.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest cap de setmana, entre dissabte a la matinada i diumenge, tindrà lloc el canvi d’hora d’hivern: a les 3:00 seran les 2:00. Els orígens d’aquesta pràctica se situen el 1916 i que va ser en plena I Guerra Mundial quan Alemanya va decidir ajustar per primera vegada el rellotge per estalviar combustible.

Ja el 1973, coincidint amb la crisi del petroli, es va començar a aplicar oficialment el canvi d’hora a diversos països, entre ells l’Estat espanyol. La necessitat d’estalviar recursos energètics és la raó per la qual es canvia l’hora en hivern. Aquí, el canvi d’hora busca ajustar la jornada laboral amb la llum natural per reduir el consum energètic. Al fer-se de dia abans, es pot prescindir d’encendre els llums a l’hora d’aixecar-se al matí o durant les primeres hores de feina.

Aquest canvi continua generant polèmica entre partidaris i detractors i un debat que es repeteix any rere any. El 2018 la Comissió Europea va realitzar una enquesta ciutadana sobre el canvi d’hora que va donar com a resultat un 84% de participants a favor d’eliminar els canvis d’hora i optar per un horari fix durant tot l’any. En el cas de l’Estat Espanyol, el 95% dels enquestats optaven per suprimir el canvi horari. Des d’aleshores, Europa va plantejar fixar un horari únic per als països membres però la presa de la decisió es va veure retardada per la pandèmia i avui dia segueix en l’aire.

Aquest canvi busca ajustar les hores de sol amb la jornada laboral per reduir el consum energètic i per tant l’impacte ambiental. Però, de quant estalvi estem parlant? L’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE) estima un estalvi energètic d’un 5% amb aquest horari, que amb la suma de totes les llars, sector serveis i indústries es tradueix en prop de 300 milions d’euros. Amb els nous trams horaris de la factura de la llum, són molts els que es pregunten què passarà amb les franges horàries de la llum i el canvi d’hora però, des de Gana Energia, empresa comercialitzadora de llum independent, expliquen que es mantindran com a fins ara.

Al seu torn, la companyia recorda que cal tenir en compte que a l’hivern el consum de llum i gas sol augmentar per l’ús de calefacció i incideix en la importància de mantenir uns hàbits de consum responsables per evitar que la factura es dispari i comparar entre les diferents ofertes per escollir la tarifa més barata que permeti continuar estalviant sigui l’hora que sigui.

tracking