SEGRE

És segur quedar-se al cotxe durant una tempesta elèctrica?

És segur quedar-se al cotxe durant una tempesta elèctrica?

És segur quedar-se al cotxe durant una tempesta elèctrica?

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una tempesta ens sorprèn enmig de la carretera i la pregunta és inevitable: em caurà un llamp a sobre? He de sortir del cotxe i allunyar-me'n o estic més segur a dins? El físic britànic Michael Faraday ens va donar la resposta fa dècades: sí, estem fora de perill dels raigs si ens quedem dins d’un cotxe (tot i que hem de prendre una sèrie de precaucions).

Encara que en la seva època (s. XIX) no pensava en cotxes, Faraday va explicar un fenomen conegut com a gàbia de Faraday: un espai tancat recobert de metall (com és el cas dels vehicles) no resulta afectat pels camps elèctrics externs perquè el seu és nul. Això vol dir que l’electricitat no circula per l’interior del cotxe. No obstant, cal parlar d’un “però”. I és que la carrosseria d’un vehicle, per ser metàl·lica, té més probabilitats de rebre l’impacte d’un llamp que altres objectes (encara que aquestes probabilitats segueixen sent baixes).

Així, si et sorprèn una tempesta elèctrica mentre condueixes, pots quedar-te dins del vehicle però apaga la radio, perquè funciona amb l’electricitat subministrada per la bateria. S'ha d’evitar fer servir qualsevol aparell que funcioni amb electricitat dins el vehicle. També cal tancar portes i finestretes. Encara que no plogui, les has de tenir ben abaixades perquè l’electricitat no aconsegueixi penetrar en l’espai interior del vehicle.

Hem de mirar també on ens aturem: millor no fer-ho a prop de tanques metàl·liques i les esteses elèctriques, que tenen altes probabilitats de patir l’impacte dels llamps, així com que les bosses d’aigua (llacs, pantans, etc.). Procura aturar, a més, en un lloc en el qual el cotxe no estigui en el punt més alt dels voltants ni a la meitat d’un espai obert i buit.

Si el vehicle rep l’impacte d’un llamp, queda’t a dins durant una estona abans de abandonar-lo. La raó és que la superfície està carregada d’electricitat i cal esperar que es dissipi.

Les tempestes elèctriques solen venir acompanyades de grans diluvis. Per això, és fonamental mantenir en perfecte estat les escombretes de l’eixugaparabrises i el dibuix dels pneumàtics, perquè desallotgin la major quantitat possible d’aigua, i els fars, tant per veure com per ser vistos a través de la densa cortina d’aigua.

tracking