SEGRE

Què costa tenir un cotxe en propietat i com estalviar

Què costa tenir un cotxe en propietat i com estalviar

Què costa tenir un cotxe en propietat i com estalviar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Durant l’últim any, la venda de vehicles nous i de segona mà s’ha desplomat com a conseqüència de la crisi del coronavirus. I és que el cost de tenir un cotxe en propietat va molt més enllà del preu del vehicle i pot suposar un autèntic luxe per a moltes famílies. El comparador financer Acierto.com analitza aquests costos i ofereix alguns consells per estalviar.

Què costa tenir cotxe

El preu mitjà dels vehicles matriculats a Espanya durant l’últim any ha estat de 20.647 euros, impost de matriculació inclòs. Una xifra que suposa un increment notable respecte del 2019, quan s’acostava als 18.000 euros. Un altre punt clau és els quilòmetres que recorrem amb el nostre cotxe, ja que incideix directament en la despesa en combustible i en el manteniment. A Espanya el rodatge mitjà d’un cotxe particular se situa al voltant dels 12.600 quilòmetres. I l’edat mitjana del parc automobilístic és de 13,1 anys. És a dir, en aquest període de temps es recorren uns 165.000 quilòmetres.

El preu mitjà del litre de gasolina es troba en els 1,48 euros, i el del dièsel en els 1,36 euros (la mitjana|mitja és d’1,42). A això cal sumar-li el consum mitjà dels vehicles nous, que es troba per sota dels 5,0 litres cada 100 quilòmetres. El que ve a suposar un cost per quilòmetre de 0,068 euros. Uns 11.500 euros per aquests 165.000 quilòmetres.

Respecte al manteniment, s’estima que cada quilòmetre costa uns 0,06 euros en reparacions. El càlcul ha estat obtingut tenint en compte les reparacions estimades per nombre de quilòmetres i el seu preu mitjà. En total uns 9.900 euros.

Quant al preu de la pòlissa i tal com apunta el comparador d’assegurances Acierto.com, dependrà en gran manera del tipus d’assegurança per la qual ens decantem. “No serà el mateix optar per un tot risc que un altre a tercers més bàsic”, indiquen els experts. En qualsevol cas, el preu mitjà de les assegurances de cotxe se situa entorn dels 400-500 euros anuals. En 13 anys, 5.200 euros com a mínim.

A tot això caldria afegir-hi les despeses en impostos i ITV –uns 1.000 euros en els 13 anys de vida del vehicle–, així com els desemborsaments realitzats en aparcaments, peatges, neteja, els interessos si hem decidit finançar-lo, etcètera.

Com estalviar amb el cotxe

En comprar un cotxe és important comparar en diferents concessionaris, plantejar-se si és necessari adquirir-ne un de nou o n’hi haurà prou amb un de quilòmetre 0 o segona mà, etcètera. Una bona alternativa, per exemple, és escollir un model que estigui a punt de desaparèixer del mercat (solen ser un 20% més econòmics que els seus successors). Elegir el motor adequat, el combustible que s’adapti a les nostres necessitats i equipar-lo amb cap també és fonamental.

Quant al finançament, és important revisar la TAE i totes les condicions. També és possible utilitzar un comparador financer per buscar el finançament més adequat. Però, per fer-se una idea en valorar l’oferta, la TAE mitjana dels crèdits al consum amb un termini d’entre 1 i 5 anys s’ha mogut entre el 7,50 i el 8,20, segons el Banc d’Espanya. Comprovar els plans d’ajuda del Govern és un altre punt que no s’hauria de perdre de vista.

Omplir el dipòsit també és important, hi pot haver diferències de més del 20% segons la gasolinera. S'ha de recordar que hi ha aplicacions específiques que ens ajuden a detectar quines són les més econòmiques.

Un altre aspecte bàsic és no deixar passar les visites al taller. Un bon manteniment del vehicle evitarà avaries greus i problemes majors, sobretot tenint en compte que estem parlant de vehicles la vida dels quals supera els 10 anys. Per desgràcia, durant els últims mesos els tallers han registrat un descens de les vendes de fins el 60%. El motiu és que molts propietaris no acudeixen|van al mecànic tret que sigui imprescindible. Per estalviar al taller podem consultar preus, demanar pressupostos i fixar-nos en els recanvis, entre d’altres. És aconsellable, a més, revisar la pressió dels pneumàtics, planificar els desplaçaments i no agafar el cotxe per a tot.

Per descomptat, l’assegurança del cotxe és obligatòria i suposa un autèntic perill circular sens. També ho és provar d’estalviar amb cobertures ja que, en ocasions, si escollim una pòlissa massa bàsica, no estarem avalats adequadament en cas de sinistre. Per estalviar amb l’assegurança del cotxe el millor serà comparar. Fer-ho permet estalviar fins un 50%.

Altres consells d’Acierto.com són: no mentir a la companyia, no fraccionar el pagament si és possible, i intentar ser bon conductor (quants menys sinistres i de menor gravetat, menys risc per a la companyia d’assegurances).

Estalviar conduint és possible també: ajustar la velocitat per tenir una conducció més eficient, apagar el motor de tant en tant, oblidar-se dels acceleraments, canviar de marxa quan és necessari, aprofitar la inèrcia, esperar per encendre la calefacció o l’aire condicionat... Aparcar a l’ombra a l’estiu i al sol a l’hivern, i no sobrecarregar el vehicle també ajuda.

tracking