SEGRE

T'expliquem quin és el millor pinyó per fer panellets i per què és tan car

El preu del pinyó puja any rere any.

T'expliquem quin és el millor pinyó per fer panellets i per què és tan car

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Actualment, el pinyó és la fruita seca més cara que hi ha al mercat. Als nostres supermercats i botigues hi sol haver dos tipus de pinyons: uns son més més gruixuts, amb una forma de pera més exagerada del normal i que, a més, tenen la punta de color negre. Això vol dir que són del tipus asiàtic. Amb aquesta denominació s’hi engloben pinyons de dues espècies de pi: el pi de Corea (“Pinus koraiensis”) originari de l’est de l’Àsia i el Japó, però també del pi de Sibèria (“Pinus sibirica”). La diferència amb el pinyó "Pinus pinea" (el pinyó pinyoner de casa nostra) és bàsicament el gust i el preu. Per als panellets, s'aconsella els europeus. Encara que siguin molt més cars, també són més saborosos.

El preu del pinyó autòcton del país, s’ha duplicat en els darrers 10 anys i triplicat en els últims 20 anys. El preu que el consumidor acaba pagant actualment es mou al voltant dels 70-100 euros el quilo. El preu del pinyó asiàtic és clarament més baix, uns 40 euros el quilo.

Les causes que han convertit els pinyons del país en un producte gairebé inabastable, o de luxe, en són diverses. En primer lloc, la disminució del nombre d'empreses dedicades a les pinyes i els pinyons, no tan sols a Catalunya sinó també a la resta de la península Ibèrica.

D'altra banda, la gestió forestal també afecta al preu dels pinyons. El sotabosc sota els pins és cada cop més dens, un fet que acaba perjudicant el pi pinyoner, el qual necessita molta llum i espai. Dels pinyons que cauen a terra ja no en germinen pins nous a causa de la manca de llum. 

Un altre factor que ha fet minvar la producció de pinyons ha estat la sequera, sobretot la dels recents estius del 2012, 2015 o 2016, la qual van afectar grans extensions de pi pinyoner, tot debilitant-ne els arbres i fent-los més susceptibles a l’atac de fongs o insectes. 

També cal tenir en compte la recol·lecció il·legal de pinyons, normalment per part de màfies que n’agafen els pinyons i que, en molts casos, agafen pinyons verds (de segon any) que s’usen per fer-ne la salsa pesto. Per si tot això no fos poc, actualment el pi pinyoner té ara un altre enemic: la xinxa americana, un insecte que s’alimenta de la saba de brots de pi, però també succiona el contingut dels pinyons, fent disminuir un 40 % el nombre de fruits. 

tracking