x
Català Castellà
Registra’t | Iniciar sessió Registra’t Iniciar sessió
Menú Buscar
Cercador de l’Hemeroteca
Segre Segre Premium

Si em sostrauen la motxilla que m'he deixat al cotxe em roben o em furten?

  • Redacció
Actualitzada 30/10/2021 a les 19:45

Quan em roben i quan em furten?

Si em sostrauen la motxilla que m'he deixat al cotxe em roben o em furten?

Si em sostrauen la motxilla que m'he deixat al cotxe em roben o em furten?

Totes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.

© Si em sostrauen la motxilla que m'he deixat al cotxe em roben o em furten?

Sovint utilitzem de manera genèrica la paraula “robatori” per referir-nos a l’acte delictiu de l’apropiació d’un bé aliè, però això pot ser incorrecte, ja que no sempre es tracta d’un robatori, a vegades pot ser un furt.

El furt i el robatori impliquen la sostracció de forma delictiva d’un bé aliè, però són dos delictes diferents, ja que jurídicament són termes diferents i amb conseqüències, legals i econòmiques diferents.

Un furt és un delicte contra el patrimoni i l’orde socioeconòmic reconegut dels articles 234 al 236 del Codi Penal. Es tracta d’un delicte dolós, és a dir, amb voluntat, contra la propietat que consistents en prendre coses mobles alienes amb un ànim de lucre i sense la voluntat o el permís de l'amo legítim. La seva pena és diferent segons el valor de la cosa furtada i a més, si s’eliminen o inutilitzen dispositius d’alarma o de seguretat instal·lats en les coses sostretes. La pena de presó és de sis a divuit mesos si la quantia furtada és superior als 400 euros, i d'un a tres mesos si és inferior.

En canvi, el robatori és un delicte contra el patrimoni i l’ordre socioeconòmic regulat dels articles 237 al 242 del Codi Penal, i es tracta d’un delicte dolós que consisteix en l’apoderament de coses mobles amb ànim de lucre però, a diferència del furt, utilitzant algun tipus de força en les coses o violència o intimidació en les persones. Per tant, té dues modalitats: el robatori amb força a les coses, que es pot realitzar per accedir o abandonar el lloc on es troben les coses; i el robatori amb violència o intimidació a les persones, en cometre al delicte, a la víctima, a qui socorre a la víctima o sobre els policies.

Per tant, ambdós són delictes contra el patrimoni i l’ordre socioeconòmic regulats al Codi Penal que consisteixen a sostreure un bé moble sense el consentiment del seu amo legítim. Però, el furt, a diferència del robatori, es produeix sense força, intimidació o violència. Precisament per aquesta característica la pena del robatori és més greu que la del furt.

Plantejant-nos la pregunta inicial, si em sostrauen la motxilla que m’he deixat al cotxe em roben o em furten? Doncs depèn, si el cotxe està tancat i la persona força el pany i trenca una finestra, es tractaria d’un robatori. En canvi, si ens hem deixat el cotxe obert i el lladre tan sols obre la porta per agafar la bossa serà un furt.

Comenta el contingut

Descobrir
El més...
segrecom Twitter

@segrecom

Envia el teu missatge
Segre
© SEGRE Carrer del Riu, nº 6, 25007, Lleida Telèfon: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre