SEGRE

PATRIMONI ACTIVITATS

La Seu Vella més gegantina

La festa anual del monument de Lleida acull la Trobada Gegantera més gran al Turó, amb gairebé 40 colles || Els organitzadors reivindiquen la jornada com a data festiva de tots els lleidatans

Les naus laterals de la Seu Vella van acollir una mostra amb desenes de gegants i figures de cultura popular, que encara podrà veure’s avui.

Les naus laterals de la Seu Vella van acollir una mostra amb desenes de gegants i figures de cultura popular, que encara podrà veure’s avui.GERARD HOYAS

Creat:

Actualitzat:

Centenars de persones van omplir ahir al migdia el Turó de la Seu Vella a la ja tradicional festa anual del conjunt monumental més emblemàtic de Lleida que, en aquesta ocasió, va comptar amb uns convidats gegantins. Després de l’edició de l’any passat, amb les restriccions que van reduir les activitats, el Dia de la Seu Vella va acollir la Trobada Gegantera més multitudinària que s’hagi celebrat anteriorment al Turó. Gairebé 40 colles de tota la ciutat i de localitats com Montoliu, Fondarella, Benavent de Segrià, Torrefarrera o les Borges Blanques van ballar pel claustre de la Seu Vella amb uns vuitanta gegants i una vintena de capgrossos, a més d’algunes figures de bestiari popular.

El president del Col·lectiu Cultural Cappont, Josep Torres, coordinador de la trobada, es va felicitar per poder sortir de cercavila després d’un any i mig d’aturada per la pandèmia i no va descartar donar continuïtat d’alguna manera a la Trobada a la Seu Vella.El president dels Amics de la Seu Vella, Joan Ramon González, va reivindicar un any més que els lleidatans incorporin de forma decidida al calendari festiu de la ciutat aquesta data, que recorda la consagració de la catedral el 31 d’octubre del 1278. “Almenys, aquest any la Paeria ha inclòs per primera vegada aquesta festa a l’agenda de Turisme”, va comentar. En la jornada prèvia de dissabte, González va lamentar la “pèrdua de temps que provoca la burocràcia” a l’hora que les institucions impulsin obres de restauració al Turó, algunes pendents des de fa anys, cosa que “no ajuda en res la candidatura de Patrimoni Mundial”.A més de la Trobada Gegantera, el públic va gaudir d’una exhibició de vehicles històrics, que va reunir als peus del campanar mig centenar de clàssics, des de 600 a Rolls Royce.

El concurs de pintura ràpida, que va comptar amb una vintena d’inscrits, va distingir les obres de Yolanda Cotonat, Antonio Mariscal, Rafa Borlansa, Joan Josep Català, Aleix Guillén i Aixa Charch. Així com l’any passat, la Confraria de la Casa d’Aragó va acomiadar la jornada a toc de tambors i bombos per foragitar la Covid.

Les naus laterals de la Seu Vella van acollir una mostra amb desenes de gegants i figures de cultura popular, que encara podrà veure’s avui.

Les naus laterals de la Seu Vella van acollir una mostra amb desenes de gegants i figures de cultura popular, que encara podrà veure’s avui.GERARD HOYAS

tracking