SEGRE

GUIA

Flors a la carretera

Cada vegada són més habituals aquests memorials en record a víctimes en accidents de trànsit || Sis rams recorden vuit morts a la C-12 entre Corbins i el congost de Terradets

Una ofrena floral situada després de l’encreuament de Corbins, a la carretera C-12.

Una ofrena floral situada després de l’encreuament de Corbins, a la carretera C-12.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Estaven en la flor de la vida. Però en un instant es va trencar la tija i la flor es va assecar. És el que succeeix amb joves i no tan joves, però que encara es troben en la plenitud de les seues facultats, que moren a causa d’un accident de trànsit.

I cada vegada resulta més habitual que amics i familiars els recordin amb rams de flors que col·loquen en el senyal de circulació més proper al lloc del sinistre. Una mostra d’això són els sis rams que recorden vuit morts en accidents registrats en els 70 quilòmetres que separen l’encreuament d’accés a Corbins i el congost de Terradets, al Jussà, per la C-12 i un petit tram de la C-13. El primer ram es troba en el primer senyal situat una vegada superat l’encreuament de Corbins.

El segon, en el límit entre Menàrguens i Balaguer, recorda un jove que va perdre la vida després que el seu cotxe sortís de la via de matinada i acabés a la teulada d’una petita edificació al costat de la carretera. Un parell de quilòmetres més enllà de la variant de Balaguer, quan la carretera arriba a una zona plana al final d’una pujada, hi ha un altre ram en el punt on tres joves van morir en una altra sortida de via també de matinada. I només a uns 50 metres de distància, a l’altre costat de la carretera, un altre de més petit recorda un jove motorista que va morir al xocar amb un cotxe.

El següent es troba al terme d’Àger, just després de la cruïlla d’accés a la Règola, on un jove que conduïa una furgoneta va perdre la vida al xocar amb un autocar. I l’últim, al petit pont per on la C-13 travessa el riu Noguera Pallaresa a Terradets, ret homenatge a una jove motorista que va perdre el control de la moto i va acabar xocant contra un vehicle.Aquests són els que hi ha, però podrien ser molts més. Perquè, per exemple, a menys de 100 metres de distància del lloc on és el primer ram unes altres dos persones han perdut la vida en els últims anys en sengles accidents, i a uns 4 quilòmetres dos joves van morir en un xoc frontal. Flors a la carretera en memòria de flors trencades. Massa flors.

App amb un mapa virtual per honrar morts en sinistres

Un periodista de Banyoles ha impulsat una aplicació per recordar els difunts, especialment els morts en accidents de trànsit. L’impulsor és Miquel Casadevall, que va explicar a ACN que la idea va sorgir a l’observar les ofrenes florals que hi ha en els punts de la carretera on s’han produït víctimes mortals. Perquè aquestes persones “no caiguin en l’oblit”, Casadevall ha ideat una aplicació que permet als usuaris registrats situar en un mapa el lloc on van morir els seus éssers estimats i fer ofrenes virtuals. L’eina permet no només localitzar el punt del sinistre sinó també pujar informació sobre els difunts, afegir imatges, biografia i àudio. La resta de persones poden registrar-se i fer ofrenes virtuals. L’app, que és gratuïta encara que les ofrenes són de pagament, ja compta amb uns quaranta usuaris registrats.

tracking