SEGRE

Això és el que costa carregar el mòbil després de les contínues pujades de la llum

Un mòbil en procés de càrrega.

Això és el que costa carregar el mòbil després de les contínues pujades de la llum

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb les reiterades pujades de les tarifes elèctriques, tothom busca trucs per estalviar. Hem començat a prendre consciència de quan gasta cada electrodomèstic o aparell elèctric de casa nostra i ideat estratègies per intentar que el preu de la factura de la llum no es dispari.

Una de les solucions adoptades per moltes persones és aprofitar per carregar el mòbil a la feina. L’smartphone s’ha de carregar cada dia (o més d’una vegada al dia) i, com no podia ser de cap altra forma, suposa una despesa en electricitat. Però val la pena emportar-se el carregador a la feina? Calculem quant costa carregar un smartphone diàriament, quin cost anual té i si es tracta d’un despesa important a la factura de la llum. S'ha tenir en compte, però, que es tracta d’un càlcul utilitzant mitjanes|mitges, ja que cada smartphone i carregador tenen capacitats i potències diferents.

Si carregues l'smartphone amb un carregador de 30W durant 1,5 hores tindràs una despesa diària d’uns 45Wh (30Wh x 1,5h = 45Wh). Si tens un carregador de 15W i el mòbil tarda 3 hores a carregar surt el mateix compte: 15Wh x 3h = 45Wh.

Això suposa una despesa diària de 0,045 kWh, la mesura que utilitzen les elèctriques per facturar la llum. Si calculem 0,045 kWh x 365 dies de l’any ens dona un resultat de 16,42 kWh anuals. Aquesta és la quantitat que, més o menys, consumeix la càrrega d’un smartphone anualment.

Amb el preu de la llum a les 22.00 hores del 3 de novembre de 2021 de 0.22528 kw/h, si connectem un carregador d’uns 30 watios (carregador estàndard) a la xarxa elèctrica durant 60 minuts, el preu total del carregador seria de 3,69 euros anuals.

No s’ha d’oblidar el 'consum fantasma' que suposa deixar el carregador endollat quan ja hem carregat el telèfon. Aquest tipus de consum invisible és el que realitzen aparells connectats permanentment a la xarxa que, en realitat, no estan en funcionament, però segueixen consumint electricitat i, per tant, augmentant a la factura elèctrica. Es calcula que a Espanya, aquest stand by representa gairebé un 3% del consum total de l’electricitat del país i representa un 6,6% del consum domèstic, segons les dades de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi d’Energia (IDEA).

Tanmateix, hi ha alguns aparells la connexió dels quals a un endoll amb prou feines incideix en aquest aspecte, ja que el seu voltatge és petit i el consum mínim. Aquest és el cas dels carregadors. És cert que gairebé sempre estan endollats per tota la casa, encara que també que la despesa econòmica que això suposa és molt baixa: deixar-lo endollat costa una mitjana d’uns 40 cèntims anuals. No és gaire, sobretot tenint en compte que hi ha altres consums fantasmes dels quals preocupar-se, que 1,6 kWh és el que gasta una estufa elèctrica en menys d’una hora o que té moltíssim més impacte deixar-se la pantalla encesa de l’ordinador o els llums (encara que siguin Led) mentre no les utilitzem.

tracking