SEGRE

MÚSICA OBITUARIS

Mor Georgie Dann, creador etern de la cançó de l'estiu

Als 81 anys en un hospital de Madrid durant una operació de maluc

El músic Georgie Dann en una de les seues últimes entrevistes.

El músic Georgie Dann en una de les seues últimes entrevistes.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El popular artista Georgie Dann, conegut com el gran ambaixador de la cançó de l’estiu, va morir ahir als 81 anys a l’Hospital Puerta de Hierro de Madrid durant una operació de maluc. Famós per temes com El casatschok, El bimbó, La barbacoa o El chiringuito, Georges Mayer Dahan, conegut amb el nom artístic de Georgie Dann, va nàixer a París en una família de músics i artistes, va estudiar durant nou anys en un conservatori de la seua ciutat i es va especialitzar en clarinet, encara que també tocava el saxo i l’acordió. Era llicenciat en Magisteri i va ser precisament quan exercia de docent quan va començar a compondre cançons humorístiques amb els alumnes.

El 1965 va arribar a Espanya per participar en el Festival de la Mediterrània i després li van arribar els primers contractes per anar a Veneçuela, l’Argentina i Mèxic. Pioner a muntar coreografies amb ballarines cada vegada que sortia a cantar, les seues cançons de l’estiu, de tornades enganxoses i ballables, van ser molt populars durant les dècades dels setanta i vuitanta. El casatschok i el seu ball a l’estil rus va ser el seu primer gran èxit el 1969.

Després van arribar El dinosaurio, Macumba, Carnaval, carnaval, El africano, El chiringuito, La barbacoa, El Koumbo, La paloma blanca, Cuando suena el acordeón, Coctel tropical, El negro no puede, Mi cafetal o La cerveza. El seu tema de més èxit va ser El chiringuito, que va llançar el 1988 i que va traspassar fronteres, amb una gran repercussió no només a Llatinoamèrica, sinó també en països com Holanda, Bèlgica i Grècia. L’últim treball va ser el llançament el 2018 de Buen rollinski, tema futboler que va coincidir amb el Mundial de Futbol.

En clau local, La barbacoa és l’himne de la Penya Salson de l’Aplec del Cargol, que va nomenar el músic el seu patró des de fa bastantes edicions i fins i tot li va dedicar un pas de Setmana Santa.

Telenotícies, tertúlies i músics es fan eco de la seua defunció

Des dels programes vespertins, les tertúlies de famosos fins als informatius de les cadenes televisives del país es van fer eco de la defunció del músic. El presentador Jorge Javier Vázquez va recordar l’impacte que va tenir a la societat espanyola.

“Em sorprenia que fora [de càmeres] fos molt seriós”, va dir. Un dels primers a reaccionar va ser el programa El chiringuito de jugones, que va recordar la visita de l’artista al plató per celebrar el programa número 1.000 i cantar El chiringuito. També humoristes com Sergio Fernández, més conegut com El Monaguillo, i músics van sentir la seua pèrdua.

La plataforma Spotify España va dir: “No recordarem un estiu sense la seua música.” La Societat General d’Autors també va voler acomiadar-se d’un dels artistes més prolífics. Segons l’entitat, “tenia registrades 303 obres a la SGAE”, tal com va publicar a les xarxes socials.

tracking