SEGRE
Una plantació de kiwis.

Els kiwis venen de Galícia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Espanya és un dels consumidors de kiwi més grans d'Europa, amb gairebé 2,7 quilograms per persona i any. Un producte que té el seu origen a Nova Zelanda, però que a Espanya es cultiva des de fa molts anys a Galícia (65%), Astúries (2%), Cantàbria (2%), el País Basc (5%) i Navarra (3%).

El producte procedent d'Espanya és diferent del que pugui provenir d'altres països, ja que el tipus de sòl de les zones productores i sobretot l'aigua permeten obtenir uns nivells de sucre en el kiwi al qual no poden arribar els competidors. La producció de Kiwi es realitza al Nord-oest espanyol als mesos de novembre a juny ia Xile de juliol a octubre, cosa que permet oferir producte tot l'any a Europa.

Pontevedra té fins a 27 explotacions, el 56,2% del total gallec, i la Corunya en té 16 més (33,3%), mentre que Lugo només en té 5 i Ourense no en té cap. Per tant, les províncies atlàntiques concentren gairebé el 90% de la producció. El cultiu de kiwi comença a Espanya el 1969, ubicant-se les primeres plantacions a Galícia, més específicament a les zones de Gondomar i Tui, amb tan sols 100 plantes de la varietat 'Hayward', procedents de França. Des del 1972 fins a mitjans del 1980, tota la producció s'exportava a Alemanya, per dues raons. Ningú coneixia el kiwi i es venia a un preu desorbitat per a l'època (0,60 € per fruit).

"El kiwi es fa molt bé a Galícia, ja que tenim un clima similar al de zones com Nova Zelanda, que són dels principals productors, però les nostres produccions encara són lluny de les que s'aconsegueixen en aquestes zones», explica Jaime Piñeiro, propietari de dues plantacions de kiwi a Pontevedra. Així és que a les principals zones del món productores de kiwi s'aconsegueixen entre 35 i 65 tones de fruita per hectàrea, mentre que a Galícia l'habitual és que estiguin al voltant d'unes 30 tones.

tracking