SEGRE

Les cinc mesures que demanen d'incloure els experts en la nova llei contra el tabaquisme

El càncer de pulmó, primera causa de mort en les dones en els propers anys

El càncer de pulmó, primera causa de mort en les dones en els propers anysEFE/Sáshenka Gutiérrez/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) ha defensat que la nova reforma legislativa contra el tabac que prepara el Govern inclogui cinc mesures "irrenunciables" per ser efectiva:

  • augment del preu del tabac, tant de cigars, tabac de cargolar, pipes d’aigua, cigarros electrònics i tabac escalfat.
  • prohibir el consum del tabac en espais públics oberts com terrasses, estadis esportius, platges, parcs, places de toros, etc.
  • instaurar l'empaquetament genèric, ja que "suposa la desaparició dels logos i imatge de les companyies tabaqueres i s’ha traduït en menys vendes i una menor taxa de tabaquisme als països que l’han implantat, com Austràlia i Nova Zelanda, amb taxes de tabaquisme molt baixes,"
  • regular la venda, consum i publicitat dels cigarros electrònics perquè aquesta regulació sigui igual que la del tabac
  • incrementar i promoure l'assistència sanitària als fumadors perquè abandonin el consum de tabac. A Espanya, l’última llei vigent contra el tabaquisme és la Llei 42/2010. "És fonamental que es potenciï la creació i desenvolupament d’unitats de tabaquisme en tot el sistema sanitari públic i que es financin tots els tractaments que han demostrat ser segurs i eficaços per ajudar a deixar de fumar. Tots els fumadors que facin un seriós intent per deixar de fumar, i que el realitzin en el context d’un programa d’assistència sanitària, han de tenir accés finançat a aquest tipus de tractaments sense cap tipus de restriccions", ressalten.

Segons els pneumòlegs, aquesta normativa té "algunes deficiències que val la pena abordar", a fi de "construir una llei que sigui més eficaç i més eficient per prevenir que els joves s’iniciïn en el consum de tabac, facilitar que els fumadors deixin de fumar i, sobretot, per protegir la salut dels no fumadors davant l’aire contaminat del consum de tabac", afirma el president de SEPAR, Carlos A. Jiménez Ruiz.

Actualment, el tabaquisme provoca 60.000 morts anuals. Cada vegada que s’ha reformat la legislació antitabàquica, hi ha hagut un descens de la prevalença de tabaquisme, que va arribar a situar-se en el 31 per cent de la població amb la llei de 2010 i va seguir disminuint, fins que el 2017 va experimentar un repunt, fins el 34 per cent de fumadors. "Necessitem un nou moviment, sobretot legal, perquè això no ocorri|passi", comenta el doctor Jaime Signes-Costa, pneumòleg i coordinador de l’Àrea de Tabaquisme de SEPAR. A més, consideren la llei "ha de contemplar|preveure l’estricta vigilància del compliment d’aquesta prohibició i ha de definir un sistema punitiu aquells que la incompleixin".

tracking