SEGRE

L'agressió al medi ambient és una 'bomba de rellotgeria' per a la salut global

Una biodiversitat rica "ajuda a repartir la càrrega vírica entre les diferents espècies i s’atenuen els contagis", segons experts

Una protesta aquest dissabte al COP26 a Glasgow.

Una protesta aquest dissabte al COP26 a Glasgow.Andrew Milligan / PA Wire / Dpa - Only For Use In Spain

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els científics i metges consultats per l’agència EFE coincideixen a assenyalar que l’actual dinàmica d’agressió al medi ambient i per tant la crisi climàtica suposa una "bomba de rellotgeria" per a la salut global. En l’equador de la Conferència de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic COP26, a Glasgow (Regne Unit), i amb la pandèmia de la covid encara present, l’ecòleg i professor d’investigació del CSIC Fernando Valladares ens recorda que si protegim la biodiversitat, protegim la salut. Així de senzill, perquè una biodiversitat rica "ajuda a repartir la càrrega vírica entre les diferents espècies i entre els individus d’aquestes espècies i per tant s’atenuen els contagis".

En definitiva serveix de vacuna natural contra tota mena de virus i la zoonosi representa avui el "70% de les malalties emergents", refereix aquest investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). S’estima que en la naturalesa hi ha uns 800.000 virus amb capacitat potencial de saltar als humans i infectar la població i "Nacions Unides - acaba- no sap on ni quan podrà aparèixer el pròxim patogen". També la pneumòloga i directiva de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), Cristina Martínez, coincideix que es tracta d’una bomba de rellotgeria.

El canvi climàtic, repassa, ja està provocant fenòmens meteorològics extrems, inundacions, onades de calor i sequeres, extinció d’espècies, fosa dels gels polars i pujada del nivell del mar. "I la suma de tots aquests factors incideixen en la salut". Des d’aquesta societat científica expliquen que inspirem al voltant de 2.800 vegades per dia i en cada inspiració a més d’oxigen i nitrogen gasosos, els nostres pulmons inhalen altres substàncies i partícules procedents de la contaminació d’automòbils, indústries, construcció i altres fonts relacionades amb l’activitat humana. Així, les persones que conviuen amb un nivell de contaminació alt són més propenses al deteriorament prematur dels pulmons i al desenvolupament de malalties respiratòries cròniques.

Els alts nivells de contaminació de l’aire també poden provocar exacerbacions en persones amb asma o malaltia pulmonar obstructiva crònica. A més, les malalties pulmonars relacionades amb la contaminació de l’aire augmenten el risc de trastorns del cor i dels vasos sanguinis i poden augmentar el risc de càncer de pulmó.

"Hi ha altres aspectes que es consideren o dels quals es parla menys com, per exemple, el mercuri que acaba al mar, que ingereixen els peixos, i després ens els mengem nosaltres", afegeix Joan Grimalt, director de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis d’Aigua (IDAEA). Apunta a més a tot un ventall de plagues que poden reaparèixer davant de l’aparició d’espècies en territoris que no són els seus, com el mosquit tigre, que transmet el dengue. També les zones àrtiques són àrees potencials de risc alt, pel perill de desglaç del permafrost o capa de terra permanentment congelat. En aquesta capa, avisa, hi pot haver retinguts bacteris i virus que es van quedar atrapades en el passat i en descongelar-se existeix la possibilitat que contaminin els humans.

En ocasió de la COP26, l’OMS ha publicat un informe sobre el canvi climàtic i salut, en el qual es recorda que hi ha tot un conjunt creixent d’investigacions que estableixen els nombrosos i inseparables vincles entre el clima i la salut. En la seua presentació, Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General de l’OMS, va afirmar que les mateixes decisions insostenibles "que estan matant al nostre planeta estan matant les persones". Per tot això, l’organització de Nacions Unides per a la salut ha fet una crida a tots els països perquè es comprometin a prendre mesures decisives en la cimera|cim de Glasgow a fi de limitar l’escalfament mundial a 1,5 graus centígrads.

tracking