SEGRE

PALEONTOLOGIA GEOLOGIA

Fa milions d'anys a Lleida

Fa milions d'anys a Lleida

Fa milions d'anys a LleidaXMTLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran va inaugurar ahir al Museu de la Noguera a Balaguer una exposició de producció pròpia en la qual convida els visitants a viatjar més de cinc-cents milions en el temps per descobrir la diversitat geològica i biològica de Ponent, un territori molt ric en aquest sentit i que compta amb una figura de reconeixement internacional com és el geoparc mundial Unesco-Orígens. La mostra, titulada Què tenim sota els peus? 550 milions d’anys d’evolució a Ponent i el Pirineu, recorre l’evolució de la vida a la Terra des de fa uns 550 milions d’anys a través de 120 roques i fòssils recollits en 22 localitats de les comarques de Lleida i de les reconstruccions de cinc animals prehistòrics ja extingits, acompanyat d’una detallada informació sobre les edats de cada fòssil, les peculiaritats de cada un dels hàbitats i la seua distribució per períodes geològics. Aquest viatge en el temps comença amb mostres de les roques més antigues, que atansen el visitant als 550 milions d’anys a què es refereix el títol de l’exposició.

Els fòssils més antics corresponen a organismes que van viure als mars Silurians i Ordovicians (de fa uns 450 milions d’anys), quan tot el territori actual lleidatà es trobava submergit. Entre aquests, pot veure’s el fòssil més antic, d’uns 440 milions d’anys, trobat al Port del Cantó, al Pallars Sobirà, així com la primera planta amb flor apareguda al món, la Montsechia, del Montsec, d’uns 125 milions d’anys.L’exposició continua fent un salt al regne dels dinosaures, en un període que inclou des de fa uns 210 fins als 66 milions d’anys. El territori de Ponent tornava a estar sota l’aigua.

De fet, el Pirineu ni tan sols existia. Els mars del Juràssic han proporcionat una bona col·lecció d’invertebrats com són els mol·luscos o els coralls, i també alguna sorpresa com les restes d’un rèptil marí, únic a Catalunya, l’ictiosaure d’Alòs de Balaguer, d’uns 150 milions d’anys. Més vell era el dimetrodont, un dels rèptils més antics que van habitar les terres de Lleida, fa uns 270 milions d’anys, que el visitant pot veure en una espectacular reproducció.L’exposició també destaca la tasca de pioners de la investigació paleontològica a Lleida, que van preservar aquestes troballes a les col·leccions d’algunes de les pinacoteques de la Xarxa de Museus de Lleida i Aran i a l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Els paleontòlegs Rodrigo Gaete, comissari de l’exposició, i Àngel Galobart, director del Museu de la Conca Dellà i investigador de l’Institut Català de Paleontologia, han dirigit la investigació per a aquesta mostra, que podrà veure’s a Balaguer fins al 27 de febrer per itinerar posteriorment pels diferents equipaments de la Xarxa de Museus durant els propers dos anys.

Fa milions d'anys a Lleida

Fa milions d'anys a LleidaXMTLLA

Fa milions d'anys a Lleida

Fa milions d'anys a LleidaXMTLLA

Fa milions d'anys a Lleida

Fa milions d'anys a LleidaXMTLLA

Fa milions d'anys a Lleida

Fa milions d'anys a LleidaXMTLLA

tracking