x
Català Castellà
Registra’t | Iniciar sessió Registra’t Iniciar sessió
Menú Buscar
Cercador de l’Hemeroteca
Segre Segre Premium

Aquestes són les ajudes per tenir un fill el 2021

  • Redacción
Actualitzada 09/11/2021 a les 11:38
Aquests són els ajuts per tenir un fill el 2021

Aquests són els ajuts per tenir un fill el 2021

Totes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.

© Aquests són els ajuts per tenir un fill el 2021

Aquest any 2021, el nombre i la quantia dels ajuts ha millorat respecte als anys anteriors: s’ha ampliat la durada dels permisos per maternitat i paternitat i s’han anunciat noves mesures per ajudar pel naixement d’un nen.

Aquestes són les mesures que ofereix l’Estat per tenir un fill el 2021 per a aquelles persones que resideixen legalment al territori espanyol:

Ingreso Mínimo Vital

Són molts els ajuts estatals que s’estan aglutinant en l'Ingrés Mínim Vital (IMV). Entre aquestes, l’"ajuda per fill o menor a càrrec" sense discapacitat o amb una discapacitat menor al 33%. Anteriorment, les famílies amb un fill menor sense discapacitat o amb 33% de discapacitat rebien 1000 euros anuals. Ara, aquesta ajuda no existeix i s’ha transferit a l’IMV.

D’aquesta manera, as persones que ja percebien aquesta ajuda, la continuen rebent a través de l’IMV. Les que volen sol·licitar-la de nou, des de l’1 de gener de 2021 han de demanar l’IMV.

Anteriorment, per rebre l’ajuda per fill o menor a càrrec, el límit màxim d’ingressos era més baix. Amb un fill era de 12.877 euros i amb dos fills era 15.098 euros. Amb l’IMV es dona més marge, ja que en tenir un fill s’estableix un límit de 23.684 euros o amb dos fills i dos pares el límit és de 37.218 euros.

Es pot demanar l’IMV a través de la Seu Electrònica de la Seguretat Social.

Ajuda complementària de 100 euros per naixement i cura de fill en famílies vulnerables

Aquest subsidi és mesura anunciada l’octubre passat pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 i que començarà a implantar-se el pròxim 2022. Implica que tota família que rebi l'Ingrés Mínim Vital (IMV) o que tingui una renda baixa i que tingui un fill entre les edats de 0 i 18 anys pot rebre una quantitat mensual que arriba fins els 100 euros.

Les famílies amb fills entre 0 i 3 anys rebran 100 euros mensuals; entre 3 i 6 anys 70 euros; i entre 6 i 18 anys 40 euros mensuals.

Per rebre aquesta ajuda, el requisit de tenir una renda baixa es limita en l’ingrés de 27.000 euros anuals en les famílies monoparentals o formades per dos pares i un fill i en 32.100 euros en les formades per dos pares i dos fills o més.

Ajuda per naixement o adopció de fill en famílies nombroses, monoparentals o amb progenitors amb discapacitat

Les famílies nombroses, és a dir, que tinguin més de dos fills, que siguin monoparentals o els progenitors de les quals tinguin una discapacitat igual o superior al 65% són beneficiaris d’aquesta prestació econòmica pel naixement o l’adopció d’un nen o nena, sempre que no excedeixin el límit màxim d’ingressos. Per exemple, per a la família monoparental que té un fill a càrrec no pot passar els 13.536 euros.

La quantia ascendeix a 1000 euros i és de pagament únic.

Ajuda per part o adopció múltiple

Aquelles famílies que tinguin dos fills o més en un part o que hagin de fer una adopció múltiple poden ser beneficiàries d’aquesta ajuda. Si un dels nens té una discapacitat superior al 33%, computarà doble.

L’import d’aquesta ajuda canvia depenent del Salari Mínim Interprofesional que hi hagi en aquell moment. Per a un part o adopció múltiple, s’ha de multiplicar, depenent del nombre de fills, x4, x8 o x12 el salari mínim interprofessional que hi hagi en aquell moment. Per exemple, el 2021 amb 2 fills, es rebria 3.860 euros; amb 3 fills, 7.720 euros; i amb 4 fills o més, 11.580 euros. Es tracta d’un pagament únic.

Ajuda per nens menors amb discapacitat superior al 33%

Tota família que tingui càrrec un menor d’edat amb una discapacitat igual o superior al 33% o un fill major d’edat amb una discapacitat superior al 65% pot rebre aquesta ajuda. Aquesta ajuda està exempta dels límits màxims d’ingressos familiars i és compatible amb la sol·licitud de l'Ingrés Mínim Vital. Si el fill és menor de 18 anys es rep l’ajuda el gener i el juliol. Si és major de 18 anys es rep mensualment.

La quantia que es rep depèn de l’edat i el grau de discapacitat del fill: Si té un grau de discapacitat igual o superior al 33% i és menor de 18 anys rep 1000€ a l’any. Si té un grau de discapacitat igual o superior al 65% i és major de 18 anys es rep 4.747,20 euros a l’any. Si té un grau de discapacitat igual o superior al 75% i és major de 18 anys es rep 7.120,80 euros a l’any

Ajuda a la paternitat quan s’està a l’atur

Si s’ha estat pare o mare mentre es cobra l'atur, cal comunicar-ho al servei d’Ocupació per deixar de cobrar l’atur i començar a cobrar la prestació per maternitat o paternitat. D’aquesta prestació se n’encarrega l’INSS. Una vegada s’acabi aquesta ajuda, s’ha de comunicar al Servei Públic d’Ocupació|Ús Estatal (SEPE) abans que passi un termini de 15 dies per poder tornar a cobrar l’atur. S’ha de comunicar a través de la cita prèvia al SEPE.

Abonament anticipat per deducció de maternitat

Es tracta d’una ajuda que poden sol·licitar les dones que estiguin dins del mercat laboral, a través de la qual poden "minorar la quota diferencial de l’IRPF fins en 1.200 € anuals per cada fill menor de 3 anys". A més de poder deduir-se de l’IRPF, es pot demanar com a abonament anticipat de 100 euros mensuals per nen menor de tres anys. S’ha de sol·licitar presentant el model 140 a l’Agència Tributària.

Permisos de paternitat i maternitat

Des de l’1 de gener del 2021, tant el permís de paternitat com el de maternitat estan igualats: tant homes com dones poden disfrutar 16 setmanes de baixa per a la cura dels seus fills després del seu naixement o adopció. La retribució és la mateixa que si els progenitors es trobessin treballant.

Ajuts del Govern

Al seu torn, la Generalitat ofereix ajuts per naixement, adopció, tutela o acollida, de fins 650 euros. Per a les famílies nombroses o monoparentals, l’import ascendeix a 750 euros. L’abonament es fa en un sol pagament.

Comenta el contingut

Descobrir
El més...
segrecom Twitter

@segrecom

Envia el teu missatge
Segre
© SEGRE Carrer del Riu, nº 6, 25007, Lleida Telèfon: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre