SEGRE

SALUT DRETS REPRODUCTIUS

L'avortament farmacològic arriba a la Seu

La Fundació Sant Hospital és des d'ahir el tercer centre de l'Alt Pirineu i Aran que ofereix aquest servei || Els seus ginecòlegs administraran la medicació al no declarar-se objectors

Vista de l'edifici de l'actual Hospital de la Seu, que dona cobertura a tot l'Alt Urgell.

Vista de l'edifici de l'actual Hospital de la Seu, que dona cobertura a tot l'Alt Urgell.C.SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell ja pot practicar interrupcions voluntàries de l’embaràs per la via farmacològica, convertint-se en el tercer centre de la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran que ofereix aquest servei. A l’espera que l’Espitau Val d’Aran rebi l’acreditació per incloure aquesta pràctica a la seua cartera de serveis, les dones del Pirineu que vulguin interrompre el seu embaràs ja no han de desplaçar-se fora del territori. El president del patronat de la Fundació Sant Hospital i alcalde de la Seu, Francesc Viaplana, va explicar que són els mateixos ginecòlegs d’aquest centre hospitalari els que des d’ahir poden administrar el tractament abortiu en les primeres setmanes de gestació.

Al no declarar-se objectors de consciència, no és necessari que es desplacin a la capital de l’Alt Urgell professionals de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida, alternativa que fa servir l’Hospital Comarcal del Pallars des del març passat. En un comunicat, Arran Alt Urgell va recordar ahir les campanyes dutes a terme en col·laboració amb grups feministes de la comarca per revindicar aquest dret. Van assegurar que la posada en marxa de l’avortament farmacològic va tenir com a principals traves el “paper del patronat com a òrgan directiu dins de l’hospital comarcal” i el fet que els representants del bisbat de l’Urgell que en formen part “sovint han amenaçat de deixar-lo”

Arran reitera que seguirà lluitant perquè el Sant Hospital també ofereixi avortaments quirúrgics

L’altra dificultat és “la privatització del sector”, juntament amb l’objecció de consciència expressada per tots els especialistes de la sanitat pública a la demarcació.

Abans que res, la formació anticapitalista va reiterar que continuarà reclamant que l’hospital també pugui oferir l’avortament quirúrgic. Val a recordar que l’inici dels tràmits perquè les dones van poder interrompre el seu embaràs amb medicaments al Sant Hospital, centre de titularitat privada que forma part de la xarxa hospitalària pública, va suposar la dimissió dels dos sacerdots que formaven part del seu patronat.

Vint-i-nou interrupcions de l’embaràs al Pirineu

Després d’anys de reivindicació, des del mes de març passat ja és possible l’avortament farmacològic al Pirineu.

Des d’aleshores, vint-i-nou dones embarassades fins les a 9 setmanes han pogut avortar a l’Hospital Comarcal del Pallars i a l’Hospital de Cerdanya. A la província, l’únic centre hospitalari autoritzat per practicar avortaments quirúrgics és la clínica NovAliança de Lleida. Des de la seua posada en funcionament fa un mes tan sols ha atès vuit pacients que van decidir interrompre el seu embaràs per la via farmacològica.

tracking