SEGRE

METEOROLOGIA CATÀSTROFES NATURALS

Lleida recorda, quaranta anys després, les riuades del 1982

Van causar una vintena de morts i danys incalculables || El riu va arrossegar el poble del Pont de Bar, que es va reconstruir

La majoria de morts es van registrar a Andorra, on l’avinguda Meritxell era un riu desbocat.

La majoria de morts es van registrar a Andorra, on l’avinguda Meritxell era un riu desbocat.ARCHIVO SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Va ser una tardor frenètica. El 3 el setembre del 1982 va sortir al carrer el primer número de SEGRE i en qüestió de dies Maradona va arribar al Barça i va morir Grace Kelly en un accident de cotxe. El 28 d’octubre, el PSOE va guanyar per majoria absoluta amb la proposta de canvi de Felipe González. El diumenge 7 de novembre va arribar el papa Joan Pau II a Catalunya, però el que havia de ser la notícia del dia va quedar eclipasada per una històrica riuada que va provocar una vintena de morts i danys incalculables des d’Andorra fins a la desembocadura del Segre, a la Granja d’Escarp. Al Pont de Bar, a l’Alt Urgell, els veïns es van refugiar a la caserna de la Guàrdia Civil, situada a la part alta del poble. Era nit tancada i no hi havia llum elèctrica, de manera que no va ser fins l’endemà quan es va saber que l’aigua havia arrossegat, literalment, mig poble. Va haver de reconstruir-se anys després i en un altre emplaçament.

A Ponts, una jove va passar tota la nit pujada a un arbre i el seu nòvio, d’Oliana, va ser una de les víctimes mortals de la tragèdia. La riuada va coincidir amb les festes del Sant Crist de Balaguer. Les atraccions estaven a la vora del Segre, que se’n va emportar una bona part. La nit de diumenge a dilluns, es va arribar a estudiar la possibilitat de volar el pont per temor que no aguantés la pressió de l’aigua. L’endemà, l’alerta es va desplaçar a Lleida.

El riu va entrar a la ciutat per Pardinyes, a l’altura de Mercolleida, i en qüestió d’hores Pardinyes, Cappont, Blondel i Sant Francesc i Ferran van quedar inundats. Sis treballadors de SEGRE van ser rescatats en llanxa de la redacció, llavors ubicada a la rambla Ferran. La fúria de l’aigua va continuar avançant i al migdia la suma de les avingudes del Segre i el Cinca va arribar al primer pis de les cases de la part baixa de la Granja. Han passat 39 anys, però la tragèdia està molt viva en la memòria col·lectiva.

La majoria de morts es van registrar a Andorra, on l’avinguda Meritxell era un riu desbocat.

La majoria de morts es van registrar a Andorra, on l’avinguda Meritxell era un riu desbocat.ARCHIVO SEGRE

tracking