SEGRE

Deu llegendes urbanes sobre seguretat viària

Un control d'alcoholèmia

El 90% de les persones en tractament per addicció a drogues consumeixen alcoholEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La creença estesa que les dones condueixen pitjor que els homes o que mastegar xiclet, prendre cafè, te o oli és eficaç per "enganyar" als test d’alcoholèmia són algunes de les llegendes urbanes que es transmeten pel "boca a boca" i que no tenen cap base real.

Existeixen molts mites relatius a la seguretat viària, com els 10, que ha recopilat PONS Seguretat Viària amb l’objectiu de promoure el bon coneixement de les normes de circulació i la realitat de la situació de la mobilitat a Espanya.

- Les dones condueixen pitjor que els homes. És fals segons les dades d’accidentalitat que cada any publica la Direcció General de Trànsit (DGT) i que posen de manifest que la dona es veu implicada en un nombre molt inferior d’accidents que acaben en morts, en ferits hospitalitzats i no hospitalitzats. Com a exemple, el 2019 van morir a les carreteres 797 homes i 88 dones i 2.698 van ser hospitalitzats davant 464 dones.

- Es pot enganyar a l’etilòmetre en els controls d’alcoholèmia. No existeix cap truc per a això com mastegar xiclet, prendre cafè, te o oli, perquè aquest aparell mesura l’aire alveolar. Tampoc no serveix fer exercici o dormir una mica (per reduir substancialment una taxa d’alcoholèmia d’1 gram caldria fer-ho almenys 5 hores), ni vomitar, ja que l’alcohol es troba distribuït a la sang.

- Fumar al volant no està prohibit però no és aconsellable, ja que augmenta la probabilitat d’accident i és, per això, que els conductors fumadors estan implicats en el doble d’accidents que els no fumadors. No obstant, pot ser sancionable si l’agent considera que està provocant una distracció al volant (multa de fins 100 euros), mentre que tirar la burilla per la finestreta implica la pèrdua de 4 punts i multa de 200 euros.

- No és veritat que Espanya té molts radars. Segons la DGT, n’hi ha actualment 1.324 a les carreteres (694 de fixos, 550 mòbils i 80 de tram), el que es tradueix en 3,4 per cada 1.000 quilòmetres quadrats, una dada que situa Espanya com el novè de la Unió Europa amb més cinemòmetres.

- Mai no es pot depassar una línia contínua. Encara que és la norma general, està permès per avançar un vehicle immobilitzat a la calçada i a bicis, ciclomotors, vianants, animals i vehicles de tracció animal, quan per la velocitat a què circulin, puguin ser avançats sense risc.

- Multen per conduir amb xancletes o amb el braç per fora de la finestreta. No està específicament recollit en la normativa, però pot ser sancionable si els agents consideren que afecta el control del vehicle o apliquen la prohibició que existeix de conduir sense portar les dos mans al volant.

- Es pot avançar per la dreta si existeix prou espai i sempre que el vehicle que es vulgui depassar estigui indicant que girarà a l’esquerra o vagi a immobilitzar-lo en aquest costat. També a les vies amb circulació en ambdós sentits, als tramvies que vagin per la zona central i en carrers, a condició d’assegurar-se que es pot fer sense cap perill per als altres usuaris.

- És fals que incrementar la velocitat no augmenti necessàriament el nombre d’accidents. Segons el model potencial proposat per l’investigador noruec Nilsson, un augment de l’1% de la velocitat mitjana comporta un increment del 4 % de les col·lisions mortals, un 3 % de les greus i un 2 % de les que tenen víctimes. A més, el 85 % de les morts en ciutat són vulnerables (vianants, ciclistes i motoristes): A 80 km/h mor gairebé el 100 %, a 50 km/h el 50 % i a 30 km/h es redueix al 5 %.

- No és cert que la majoria d’accidents es produeix pel mal estat de la carretera, sinó que el principal causant és el factor humà. Distraccions, alcohol, drogues, fatiga provoquen entre un 80 i un 90 % dels sinistres.

- Es pot circular si els paquets impedeixen la visió pel vidre posterior o portem cortinetes. Els turismes obligatòriament han de tenir l’espill exterior esquerre i interior i quan quedi disminuïda o impedida la visió cap enrere a través d’aquest últim, serà obligatori portar instal·lat també l’exterior dret, ben reglat.

Imatge d’un control de velocitat dels Mossos d’Esquadra a Lleida.

Imatge d’un control de velocitat dels Mossos d’Esquadra a Lleida.SEGRE

tracking