SEGRE

L'OCU alerta de les falses ofertes del Black Friday

"El 2020 els preus van pujar més que van baixar", adverteixen

Els verificadors d'ofertes comparen els diferents preus que pot tenir un mateix producte.

Els verificadors d'ofertes comparen els diferents preus que pot tenir un mateix producte.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Falten poques setmanes per al Black Friday, una cita obligada al calendari de compres, amb els seus temptadors preus i grans ofertes que, com hem vist en altres ocasions, no sempre són per a tant. Segons un informe de l’Organització de Consumidors i Usuaris, el 2020 els preus en aquesta campanya van pujar un 2,6% de mitjana.

L’OCU analitza des de 2015 els preus dels establiments més coneguts durnat les rebaixes de Black Friday, i comprovant que en realitat no és descompte tot el que s’anuncia com a tal. "Des del primer any vam trobar indicis i testimonis a través de les xarxes socials que ens van posar en alerta: alguns sospitaven que les botigues unflaven els preus en els dies previs al Black Friday per fer una aparent rebaixa en la data anunciada. A partir d'aquell moment, vam engegar un estudi rigorós amb una mostra representativa de botigues, categories i productes, una metodologia consistent de recollida i anàlisi de preus d’aquests productes", explica aquesta organització.

El 2015, l’informe va demostrar que un 28% dels productes analitzats baixaven de preu, per un 10% que el pujava. El 2016, l’estudi de preus de més de 1.600 productes (electrònica, electrodomèstics, pneumàtics...) va revelar que encara que sembla que baixen, en realitat amb prou feines un 11% dels productes van abaixar el preu, i en la mitjana de productes es detecta una pujada de preu que ronda el 2%.

El 2018, es van analitzar més de 15.000 preus diaris des d’un mes abans comprovant que el 32% dels productes analitzats havien abaixat el preu, mentre que un 20% eren més cars durant el Back Friday que un mes abans d’aquesta data.

El 2019 van ser 25.000 els productes analitzats i el percentatge dels que van pujar de preu (el 29%) va ser significativament més gran dels que van baixar (17%).

El 2020, també durant 30 dies, es van obtenir els preus de 28.000 productes. I més d’1 de cada 4 va apujar el seu preu, mentre que amb prou feines un 19% el van abaixar. La pujada mitjana el 2020 va ser del 2,6%.

Què passarà aquest Black Friday 2021?

La Llei 7/96, de 15 de gener, de regulació de comerç minorista, estableix que “sempre que s’ofereixin articles amb reducció de preu, haurà de figurar amb claredat, en cada un d'aquests, el preu anterior juntament amb el preu reduït” i deixa clar que “s’entendrà per preu anterior, el menor que hauria estat aplicat sobre productes idèntics en els trenta dies precedents”.

Aquest any 2021, el Black Friday és divendres 26 de novembre. L’OCU ja ha començat a recollir preus d’una selecció dels productes més venuts als principals establiments, així com en botigues online. Es rastregen diàriament a prop de 28.000 preus d’unes 85 botigues online per conèixer l’evolució dels preus i veure si el que s'observa el dia del Black Friday és el mínim del període i el percentatge de productes que pugen i que baixen.

tracking