SEGRE

Com compartir dècims de la Loteria de Nadal sense tenir problemes

Nombrosos lleidatans van aprofitar ahir fins a l’últim moment per obtenir un dècim de la grossa de Nadal.

Nombrosos lleidatans van aprofitar ahir fins a l’últim moment per obtenir un dècim de la grossa de Nadal.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sorteig de la Loteria de Nadal té alguna cosa especial que el diferencia de la resta de sortejos, ja que els dècims es converteixen en participacions per repartir entre familiars, amics o companys de feina.

Encara que normalment preval la bona voluntat, de tant en tant surt a la llum el cas de persones que compartien un dècim i s’han quedat sense la seua part del premi. Per evitar malentesos en cas que el dècim compartit sigui agraciat amb algun premi, per petit que sigui, no està de més deixar clares algunes normes.

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), recorda que un dècim de loteria és un document al portador, de tal manera que el premi pot cobrar-lo qui el tingui en el seu poder. Per això és convenient que totes les participacions estiguin reflectides en un altre document. El millor seria que cada participant tingués una fotocòpia d’anvers i revers del dècim original, indicant el nom de la persona que juga al bitllet, i la quantitat que juga. La còpia ha d'estar firmada pel dipositari del dècim, incloent-hi el DNI.

I si compartim el dècim a través d’un grup de Whats App? Els missatges poden ser una prova per confirmar que es comparteix un número, sempre que apareguin les dades del dipositari, els participants i la participació de cada un. No obstant, si l’altra part impugna aquesta prova per considerar que s’ha manipulat, caldria demostrar-ho. També és convenient que el pagament de les participacions es faci abans del sorteig, i en quedi constància.

Si una parella comparteix un dècim i un dels dos decideix cobrar-lo pel seu compte i no compartir els guanys, només podrà fer-ho en cas que el règim econòmic de la parella sigui de separació de béns, tret de constància, en aquest cas, que s’ha comprat a mitges. En cas de béns guanys els beneficis es reparteixen al 50 per cent.

Quan al cobrament, l’OCU recomana que el premi no sigui cobrat per una sola persona en el seu propi nom, ja que en repartir el mateix podria aplicar-se l’impost de donacions. Al banc, cal que identificar a cada guanyador i el seu percentatge de participació. Una vegada fet això, els bancs poden abonar el premi sencer (després de descomptar l’import pel quin es tributa) en el compte de la persona que ja és titular d’un compte en aquest banc i que després repartirà segons el convingut.

Si el premi és inferior a 2.000 euros es pot cobrar en qualsevol punt de venda de la xarxa de Loteries.

Si el dècim és compartit, cal tenir en compte que Hisenda reté automàticament el 20% de la part del premi que excedeixi del mínim exempt de 40.000 euros per cada dècim, no per cada persona afavorida. És a dir, es descompta l’impost i després es reparteix la quantitat neta entre els partícips. El premi no es declara en l’IRPF, els rendiments que generi, sí.

Si s’ha comprat el desè|dècim premiat per Internet, i el premi és inferior a 2.000 euros, l’import s’ingressa de manera automàtica al compte d’usuari: posteriorment es pot transferir a la resta de participants.

Els premis superiors a 2.000 euros, encara que s’hagin obtingut per un dècim comprat a internet, només és possible cobrar-los en una entitat bancària que sigui col·laboradora de Loterías y Apuestas del Estado, ja que serà necessari acreditar la identitat.

En cas de pèrdua o robatori del desè|dècim és vital denunciar-ho i fer constar el major nombre de dades possible i totes les circumstàncies del fet, aportar possibles proves (fotos o fotocòpies del desè|dècim), que identifiquin clarament número|nombre, sèrie i fracció. A més, cal comunicar per escrit el fet a l’organisme Loterías y Apuestas del Estado. Amb la denúncia es pot paralitzar el pagament fins que el jutge resolgui qui és el veritable propietari del dècim.

tracking