SEGRE
Quan cal portar posats els llums del cotxe?

Quan cal portar posats els llums del cotxe?

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Durant la nit es produeixen el 30% dels accidents automobilístics a Europa. Per això, és molt important la correcta il·luminació durant la conducció nocturna.

Maite París, responsable de Fars de Seat considera que és molt important saber utilitzar la il·luminació del nostre cotxe en les situacions de poca visibilitat, i explica com utilitzar les llums de forma eficaç:

  • Llums llargs: Malgrat que tenen un ús limitat a vies interurbanes amb poca visibilitat, molts conductors no solen utilitzar-les per por d’enlluernar un altre vehicle. Per aquesta raó, és molt eficient el sistema d’assistent de llum de carretera, que detecta la presència d’altres cotxes en ambdós sentits i canvia els llums de llargues a curtes automàticament segons les circumstàncies. Amb aquest sistema, es garanteix més comoditat i seguretat per al conductor.
  • Llums curts: a Espanya l’ús dels llums curts es limita a la nit, a situacions de poca visibilitat que es produeixen durant el dia i als carrils reversibles. En aquestes situacions, és molt productiu fer servir l’opció “Auto”, ja que permet una conducció més còmoda en activar els llums curts de forma automàtica.
  • Llums LED: Maite París defensa que amb la incorporació dels llums LED, s’ha estalviat en consum i bestiar en confort i seguretat. Aquesta il·luminació és molt semblant a la llum diürna i respon 150 mil·lisegons més ràpid que un llum d’incandescència, la qual cosa significa que circula a 120 quilòmetres per hora. Els llums LED estan pensats per durar tota la vida del vehicle.
  • Llums antiboira: un error molt freqüent és activar els llums antiboira posteriors en els moments de pluja lleugera. No obstant, segons París, només s’han d’encendre en una situació de poca visibilitat, amb pluja o boira molt intenses. El mal ús d’aquests llums pot provocar que enlluernem altres conductors. En el cas dels vehicles que disposin de llums antiboira davanters, és aconsellable activar-les en casos de poca visibilitat amb pluja intensa, boira, neu, fum o núvols de pols, i en carreteres estretes i amb molts revolts.
  • Llum de cortesia: encara que no està prohibida, és recomanable no utilitzar-la durant gaire temps, per prestar la màxima atenció a la carretera.

Tal com explica la DGT "circular de dia portant els llums curts encesos redueix de forma dràstica el risc de tenir un accident. Augmenta la visibilitat dels vehicles. Un vehicle fosc, per exemple, amb els llums posats és visible a una distància de 170 metres. A més, els vianants perceben abans al vehicle que els cau al damunt.".

La Dirección General de Tráfico (DGT) recomana que els vehicles utilitzin els llums durant el dia. Des de febrer de 2011, en compliment d’una directiva comunitària, tots els vehicles que surten de fàbrica hagin d’estar equipats amb sistemes LCD, lámaras de baix consum i automàtiques a l’arrencada|engegada.

Si el seu vehicle no té incorporat de sèrie els llums de conducció diürna, portar encès el llum curt durant el dia quan circulem per carretera, permet ser visibles per a la resta d’usuaris.

Un acte tan senzill com encendre el llum curt:

  • Incrementa el contrast visual entre vehicles i el seu entorn. Amb els llums encesos, un vehicle fosc és visible a 170 metres.
  • Augmenta la distància de detecció, la qual cosa permet als conductors que portin els llums encesos o els LCD, més marge de seguretat en els avançaments.
  • Millora la identificació dels vehicles i les estimacions sobre la velocitat. Els vehicles amb llums encesos s’estimen més propers que els que no porten llums.
tracking