SEGRE

Més de 134.000 menors d'edat a Catalunya necessiten ulleres o lents però no poden pagar-les, segons un estudi

Visión y Vida alerta de l'impacte de la pobresa visual infantil a l'hora d'estudiar, desenvolupar-se o relacionar-se

Alumnes de primària.

Més de 134.000 menors d'edat a Catalunya necessiten ulleres o lents però no poden pagar-les, segons un estudiACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 134.000 menors d'edat a Catalunya necessiten ulleres, lents de contacte o algun tipus de teràpia visual però no en tenen perquè les famílies no poden pagar-les. Així ho estima un estudi impulsat per l'associació Visión y Vida que alerta de l'impacte de la pobresa visual infantil a l'hora d'estudiar, desenvolupar-se o relacionar-se.

En total, a Catalunya hi ha 671.479 persones que no poden permetre's les ulleres o les lents que necessiten per veure-hi adequadament, dels quals 134.395 són menors d'edat. Aquesta xifra vol dir que un 8,57% dels menors del total pateixen pobresa visual, una dada molt similar a tot l'estat espanyol (8,59%). Concretament a Espanya aquesta situació la viuen 761.157 menors.

L'informe, que radiografia la pobresa visual a l'Estat, neix després de conèixer les bases per a la implementació de la Garantia Infantil Europea (GIE) a Espanya, un encàrrec de la Comissió Europea que té per objectiu reduir l'alta taxa de pobresa infantil. Des de Visión y Vida afirmen que el resum executiu de les bases per implementar la GIE no destina una partida específica a la problemàtica de la mala salut visual a Espanya i reivindiquen que es capgiri la perspectiva.

"És imprescindible entendre la salut visual com un element d'igual importància que la resta de carències", explica Elisenda Ibáñez, òptic-optometrista i coordinadora de l'associació. Ibánez apunta que un menor amb un problema de visió no compensat pot veure compromesos els resultats acadèmics, fracassar en els estudis o en seu el desenvolupament com a persona.

Segons relata, alguns dels problemes que sorgeixen són de comprensió lectora o d'expressió, per exemple. Per a l'entitat, la solució implica treballar de manera coordinada amb l'entorn escolar i per això insten el govern espanyol a aprofitar el context actual i pal·liar la situació amb l'ajut de fonts europeus. "Ara és el moment de la salut visual dels menors”, conclou Salvador Alsina, president de Visión y Vida.

tracking